8 BAKANIN DEPREM BÖLGELERİNDE AKTİF ÇALIŞMASI LAZIM!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 6 Şubat Depremi’nin ardından Hatay’ın son durumu hakkında bilgiler vererek Hatay’ın yeniden ayağa kalkması ve sağlıklı bir zeminde inşaası için bütün kurumların bir sinerji oluşturarak hareket etmesi gerektiğini açıkladı.
“ŞEHRİN ÜSTYAPISINDA NE KADAR YIKIM VARSA ALTYAPISINDA DA O KADAR YIKIM VAR”
Depremin üzerinden altı buçuk ay geçmiş olmasına rağmen yaşanan sorunlar hakkında önemli bilgiler paylaşan Savaş, “ Depremden sonraki süreç içinde bu kadar yıkımın olduğu bir şehirde her şeyi bir anda bertaraf etmeniz mümkün değil. Çünkü çok büyük bir afet yaşadık. Asrın felaketi olarak nitelenen Anadolu’daki ikinci büyük depremi yaşadık. Şu anda şehrin üstyapısında ne kadar yıkım varsa altyapısında da o kadar yıkım var” dedi.
“DEPREMDEN EN AZ ETKİLENEN İLÇELERİMİZDE NÜFUS BEŞ KAT ARTTI”
Şehirdeki su sorunlarının depremden kaynaklı altyapının hasar almasından ve nüfus yoğunluğunun belli bölgelerde artmasından kaynaklı olduğunu da sözlerine ekleyen Savaş, “ Nüfus belli bölgelere yığıldı. Depremden en az etkilenen ilçelerimizdeki nüfus beş altı kat katlandı. Son yirmi gündür Valilik yerinde ayrıştırmayı yasaklasa da yıkım çalışmaları gerçekleştiren kişiler maalesef yerinde ayrıştırma çalışmalarına devam ediyor. İş makineleri cadde, kaldırım ve asfaltlarımız üzerinde ayrıştırma yapıyor. Bu çalışmalar yapılırken zeminin altındaki su borularımız zarar görüyor. Su kuyularımızın bir çoğu kurudu. Yer altındaki çelik borularımız da yerlerinden ayrıldı. Dağlık alanlarda heyelan nedeniyle borularımız tahrip oldu ve birleşim yerleri zarar gördü. Zaman zaman da elektrik kesintileri de olunca suyu verme durumumuzda sıkıntılar yaşayabiliyoruz” açıklamalarında bulundu.
Hatay’da diğer illere göre çok daha yıkım yaşandığını da belirten Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesinin de depremzede olduğunu ve bu sorunlarda tek başına mücadele edemeyeceğini söyledi.
“KOORDİNASYONSUZLUK VAR AMA BURADA BÜTÜN YETKİLER AFAD’A AİT”
Deprem bölgelerinde yaşanan koordinasyon sıkıntılarına da değinen Savaş, “ Koordinasyonsuzluk var ama burada bütün yetkiler AFAD’a ait. Kızılay’ın da aktif çalışması lazım. Devletimizin 8 bakanlığının deprem bölgelerinde aktif çalışması lazım. Bizler burada bakanlıklarımızın desteğini aldık ama yıkımın boyutu çok fazla olduğundan dolayı belediye olarak tek başımıza şehri ayağa kaldırmamız oldukça zor. Ama biz yine de çalışmalarımız imkânlarımız doğrultusunda devam ediyoruz. Biz depremin ilk saatlerinden itibaren 3 bin 800 insanımızı kurtardık. 163 personelimizi de kaybettik. Ama buna rağmen çalışıyoruz. Deprem olan yerlerde devlet direkt müdahale edip AFAD’ın bölgelere egemen olması ve her tarafı koordine etmesi lazım” dedi.
“PLAN VE PROJELERİMİZİ YAPMAMIZA RAĞMEN BİZE HİÇBİR ŞEKİLDE DÖNÜŞ YAPILMADI”
Deprem öncesinde Hatay’ın deprem bölgesi olduğunu ve riskli alanları tespit ederek önemli çalışmalar gerçekleştirmesine rağmen dikkate alınmadığını ifade eden Başkan Savaş, “ Ben Antakya Belediye Başkanıyken 35 hektarlık alan riskli olarak ilan edildi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olunca da o alanları bakanlık Antakya Belediyesine verildi. 2013 yılından 2023 yılına kadar çok mücadele ettim. 32 hektarlık alan için de kentsel dönüşüm olmasını istedim. Alanlarla ilgili izinler istedim fakat kimse izin vermedi. Planlarımızı yapmamızı ve onlara göndermemizi istediler bin 440 hektarda kentsel dönüşüm planımızı yaptık. Çoğu projelerimizi yapmış olmamıza rağmen cevap gelemdi. Hepsinin belge ve yazışmaları da elimizde var. Biz elimizden geleni yaptık. Muhalefet belediyesi diye projelere bakmazsanız bizim yapacak bir şeyimiz yok çünkü onların onayı olmadan adım atamazdık. ” ifadelerini kullandı.
“HERKES ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPAR VE KURUMLAR ARASI DÜZEN SAĞLANIRSA BİR DAHAKİ DEPREMDEN DAHA SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE KURTULABİLİRİZ”
Hatay için bundan sonraki süreç içerisinde bütün kurum ve kuruluşların ortak akıl ile hareket etmesi gerektiğini de vurgulayan Savaş şöyle konuştu: Bundan sonra herkes kendi üzerine düşen görevi yapar ve kurumlar arası düzeni sağlarsa bir dahaki depremden daha sağlıklı bir şekilde kurtulabiliriz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile uyumlu çalışmak istiyoruz. Yıkılan şehri kurtarılması için herkesin sinerji oluşturarak hareket etmesi lazım. Hatay’ı sağlam zeminde inşa ederek şehrimizi cazibe bir şehir haline getirmek istiyoruz. Bunun için de akademisyen hocalarımız ile toplantı gerçekleştirdik. Sonuç bildirgesini de ilerleyen zamanda sizlerle paylaşacağız” dedi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu