Hürriyetçi Sağlık Sen Hatay İl Başkanı H. Nurullah Yılmazoğlu yaptığı açıklamada, şiddet olaylarına değindi.
Yılmazoğlu, açıklamasında, geçtikçe artan sağlıkta şiddetin önlenmesi amacıyla alınan önlemlerin yetersiz olduğunu, öncelikle vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi ve sağlık okuryazarlığının artırılması gerektiğini ileri sürdü. Sendika İl başkanı Yılmazoğlu yaptığı basın açıklamasında önemli hususlara vurgu yapıldı.
Açıklama şöyle;
ALINAN TEDBİRLER YETERSİZ KALIYOR
“Kuşkusuz sağlık bakanlığı şiddetin önlenmesi amacıyla bir takım çabalar göstermektedir. Ancak, yapılan yasal düzenlemeler ve alınan önlemler ne yazık ki, sağlıkta şiddeti ortadan kaldıramamıştır. Neredeyse her gün farklı illerden şiddet haberleri ile karşılaşıyoruz. Şiddet eylemini gerçekleştiren vatandaşa uygulanan yaptırımların ve alınan önlemlerin caydırıcı olduğunu düşünmüyoruz. Daha akılcı ve daha kalıcı fiziki, idari ve hukuki tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha ve inşallah son kez söylemek istiyoruz.
Sağlık bakanlığı yasal düzenlemelerin yanı sıra alınması gereken idari ve fiziki tedbirleri alma ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlama konusunda maalesef duyarsızlığını sürdürmektedir. Sosyal tarafların bu yöndeki ısrarlı taleplerini de görmezden gelmektedir. Adeta bildiğini okumaya devam etmektedir.
HASTANELER YOL GEÇEN HANINA DÖNDÜ
Herkesin malumu olduğu üzere, hiç bir kısıtlama olmaksızın herkesin rahatlıkla girebildiği hastaneler, üzülerek ifade ediyorum ki, yol geçen hanına dönmüştür.
Sağlık çalışanı ile sosyal hayatta husumeti olanlar dahi eylemlerini hastanede gerçekleştirmeyi kendileri açısından daha güvenli görmektedir. Her türlü silah ve yaralayıcı aletlerle kolaylıkla hastanelere girilebilmektedir. Onlarca güvenlik personeli ile de hastanelerin güvenliği sağlanamamaktadır.
Sağlık bakanlığının hasta memnuniyetini artırmak için, sağlık çalışanlarının vatandaşın şiddetine maruz kalma endişesi taşımalarına göz yumduğunu düşünmüyor değiliz.
SİSTEM HASTALARI ŞİDDETE ZORLAMAKTADIR
Günlük hasta sayısının fazlalığı nedeniyle kısa süreli muayeneye zorlanan hekimlerden beklenen ilgiyi göremeyen hasta ve yakınları, randevu sorunu yaşayanlar, uzun kuyruklarda psikolojisi bozulanlar, acil servislerde öncelik bekleyenler, sağlık bakım hizmetlerinden memnun olmayanlar, sağlık okuryazarlığı ve eğitim düzeyi düşük olan hasta ve yakınlarının yaşadığı sorunlar nedeniyle sağlık çalışanlarını sorumlu tutmaktadır. Oysa, bütün bu sorunlar, hastaneleri ticarethaneye, hastaları da müşteriye dönüştüren sağlık sisteminden kaynaklandığını artık her vatandaşımız tarafından kabul edilmeli ve ellerini sağlık çalışanlarından çekmelidir.
Öte yandan, yöneticilerin ve siyasetçi gibi bazı çevrelerin söylemleri, sağlık çalışanlarının vatandaşın nezdinde itibarsızlaştırılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın sağlık çalışanlarının mesleğine ve emeğine olan saygısı ve itibarı gün geçtikçe azalmaktadır.
SAĞLIKTA ŞİDDET TERÖR EYLEMİDİR
Gelinen noktada sağlık çalışanlarına korku salma ve yıldırma hedefiyle şiddet uygulandığını gözlemliyoruz. Şu veya bu sebeple sağlık çalışanlarının görevleri başında süreklilik arzedecek ve yaygın bir şekilde şiddete maruz kalmaları veya şiddete maruz kalma endişesini taşımaları ciddi güvenlik tehdidir. Bu itibarla, kamu hizmetini engelleyecek, kamu malına zarar verecek, sağlık çalışanlarının itibarını zedeleyecek ve güvenliğini tehdit edecek şekilde uygulanan şiddet vakaları terör eylemi kapsamında değerlendirilmelidir.
HALKLA EL ELE, SON VERELİM ŞİDDETE KAMPANYASI BAŞLATTIK
Hürriyetçi Sağlık Sendikası olarak, idari, fiziki ve hukuki tedbirlerin yanı sıra, şiddetin asıl tarafı olan vatandaşımızın öncelikle bilinçlendirilmesini, sağlık okuryazarlıklarının artırılmasını, sağlık çalışanlarına ve emeklerine saygı duymalarını ve daha duyarlı davranmalarını sağlayacak projelerin geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.”