CHP Hatay Milletvekili Güzelmansur Hatay’da geçtiğimiz hafta sonu başlayan ve 4 gün süren orman yangını ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur Hatay’da geçtiğimiz hafta sonu başlayan ve 4 gün süren orman yangını ile ilgili kamuoyunun merak ettiği konuları verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
CHP’li Güzelmansur Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ülke tarihindeki en büyük yangınlarından biri olan bu yangının kasten çıkarılıp çıkarılmadığını, yangına havadan müdahalenin neden geç yapıldığını sordu.
Yangının yaralarının sarılması noktasında ekosisteme, biyolojik çeşitliliği uygun bütünsel bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Güzelmansur önergesinde “3 bin 500 hektarlık bir orman varlığımız kül olduğu bu yangınla sadece ağaçlarımız değil, biyolojik çeşitliliğimiz ve canlı türlerimiz de yok olmuştur. Dolayısıyla bu yangının yaralarının sarılması noktasında sadece yanlış ve popülist bir ağaçlandırma faaliyetinden uzak durmanın yanı sıra yanan alanın biyolojik çeşitliliğine uygun, bölge ekosistemini bütünsel bir yaklaşımla ele alan bir çalışma yürütülmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
Güzelmansur’un Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlamasın istediği sorular şunlar:
Ülke tarihinin en büyük yangınlarından biri olan ve saat 11’de başlayan yangına havadan ilk müdahale kaçta yapılmıştır? Yangına havadan müdahalenin geç başlamasının nedeni nedir?
Bu yangının kasıtlı çıkarıldığına dair iddialar doğru mudur? Doğru ise bunun arkasındaki gerekçe nedir? Sorumluları bu yangınla ne tür bir menfaat sağlamayı planlamışlardır? Bu kişiler belirlenmiş midir ve haklarında ne tür işlemler yapılmıştır?
Bu yangının çıkış nedeni ile ilgili yapılan net bir tespit var mıdır? Detayları nedir?
Uzmanlar “yanan alanların kendi haline bırakılması ve gerekli durumlarda tohum takviyesi yapılmasıyla yanan bölgedeki ekosistemin canlanacağı ve yenileneceği” görüşünde birleşmektedir. Bu görüşe riayet edilecek midir?
Bundan sonra bu gibi orman yangınlarının bir daha yaşanmaması için alınan önlemler nelerdir?