HATAY İÇİN ÖNEMLİ BİR TARİH VE KAYNAK

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hayırsever İş insanı Osman Mıstıkoğlu, basımı gerçekleştirilen ‘Osmanlı’nın ilk demiryolu projesi Samandağ-Basra Demir Yolu’ kitabına sponsor oldu.
Mıstıkoğlu, Hatay için önemli bir tarih kaynak olan Cahit Çelik’in kaleme alarak yayımnalanan ‘Osmanlı’nın ilk demiryolu projesi Samandağ-Basra Demir Yolu’ kitabının günümüze ışık tutacağını söyledi.
Kitaba sponsor olduğunu ifade eden Osman Mıstıkoğlu, kitap ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle paylaştı
“Samandağ, Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olup M.Ö. XVII.
Yüzyılın sonlarına kadar Mısır hakimiyetinde kalmış, bu tarihten itibaren sırasıyla Hitit, Asur, Babil, Pers ve Makedonların egemenliği altına girmiştir. M.Ö. 323 yılında Makedon kralı Büyük İskender öldükten sonra fethettiği tüm topraklar komutanları arasında bölüştürülmüş v e M.Ö. 301 yılında yapılan Ipsus savaşında Antigonus’u yenen Seleucus Nicator, Musa Dağı eteklerinde deniz kıyısına uzanan bir alanda Seleucia Pieria (Samandağ) şehrini bir liman şehri olarak kurmuştur.
Seleucia Piera, Selefkos İmparatorluğunun ilk başkenti olmuş fakat daha sonra Seleucos Nicator şehri denizden gelebilecek saldırılara karşı güvenli bulmayıp, babasının ve oğlunun adını verdiği Antakya (Antioch) şehrini M.Ö.285 yılında kurarak imparatorluğun yeni başkenti yapmıştır. Bu tarihten sonra Samandağ imparatorluğun manevi başkenti olmaya devam etmiş ve ölen tüm krallar Seleucia Piera’da yapılan Kral mezarlarına gömülmüştür.
Dünyada hüküm sürmüş birçok imparatorluk/devlet için çok önemli bir liman kenti olan Samandağ, 526 ve 528 yıllarında yaşanan depremler ile yerle bir olmuş ve bir daha eski ihtişamına kavuşamamıştır. Müslümanların şehri fethetmesinden sonra Süveydiye ismini alan Samandağ daha sonraki yıllarda
Antakya’nın limanı olarak dünyaya hizmet vermiş, Ortadoğu ile Batı dünyası arasındaki köprüyü sağlayan en önemli şehirlerden biri olmuştur.
Bu kitap şimdiye kadar Hataylı olarak bizim de bilmediğimiz bir tarihi gerçekliği ortaya çıkardı. Hataylı ve tarihe meraklı birisi olarak daha önce İngilizlerin Samandağ-Basra arasında bir demiryolu hattı çalışması yaptıklarını duymamıştım. Bu güzel çalışmayı bize kazandıran eski Samandağ Kaymakamı ve şimdiki Niğde Valisi Cahit Çelik’e çok teşekkür ediyorum. Benim de yayımlanmasına severek katkı yaptığım Süveydiye (Samandağ) – Basra Demiryolu kitabı İngiliz ve Osmanlı arşiv belgelerinden misyonerlerin günlük ve hatıratlarına yansıyan ve günümüze kadar pek de bilinmeyen Hatay ve Samandağ’ın gizli kalmış tarihini gün yüzüne çıkarmaktadır. Hatay ve Samandağ’ın gizli kalmış bu zengin tarihinin benim katkılarımla ortaya çıkmasından dolayı çok mutluyum.”
CAHİT ÇELİK KİMDİR?
Cahit Çelik, 1976 Yılında Ağrı’nın Patnos ilçesinde doğmuştur. İlkokul, Ortaokul ve Lise eğitimlerini Patnos’ta tamamlamıştır. Lisans eğitimini 1999 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde tamamlayan Çelik, 2000 yılında Erzurum Kaymakam adayı olarak Mülki İdare Amirliği mesleğine başladıktan sonra 2002 yılında Nottingham Üniversitesi Sosyoloji ve Sosyal Politika Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamladı. Kaymakamlık kursundan sonra 2003 – 2008 yılları arasında sırasıyla Ordu – Gülyalı, Artvin – Yusufeli, Bingöl – Genç ilçelerinde Kaymakamlık yapan Çelik,
2008-2009 yılları arasında Giresun Vali Yardımcısı olarak görev yaptı. 2009 – 2011 yılları arasında Çankırı – Ilgaz Kaymakamlığı görevinde bulunan Çelik, 2011 – 2014 yılları arasında Texas Dallas Üniversitesi İktisadi, İdari ve Siyasi Bilimler Anabilim dalında doktorasını tamamladıktan sonra 2014 – 2018 yılları arasında Hatay’ın Samandağ ilçesinde kaymakam olarak görev yaptı. Cahit Çelik, 2018 – 2021 arasında İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığında Mülkiye Müfettişi olarak görev yaptı. 29 Mart 2021 – 15 Ağustos 2023 tarihleri arasında Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği görevinde bulunan Çelik, 09 Ağustos 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Niğde Valisi olarak atanmış ve 17.08.2023 tarihinde görevine başlamıştır. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca, temel düzeyde de Arapça ve Farsça bilen Dr. Cahit Çelik, evli ve üç çocuk babasıdır.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu