Soru:Kur’an’ı ne kadar zamanda bir hatim etmemiz tavsiye edilir? Mealini okumamız hatim olur mu?
Cevap:Kur’an-ı Kerim’i ayda bir hatim etmek müstehaptır. Bazı alimler yılda bir, kırk günde bir veya haftada bir hatim yapmayı tavsiye etmişlerdir. Üç günden aşağıya okumak uygun görülmemiştir. Böyle çok kısa zamanda okumak tecvid kurallarını ihmal ettirebilir. Onun için müstehap görülmemiştir.Kur’an’ın mealini okumak hatim sayılmaz ama sevabı çoktur. Ayrıca Allah’ın Kelamını anlamak için de en azından bir tefsir kitabı ( ayetleri açıklayan ve anlatan bir kitabı ) okumak her müslüman için gereklidir.
Soru : Yurt dışında, otelde, kıbleyi soracak kimse yoksa namazı nasıl kılmalıyız?
Cevap : Hiçbir zaruret yokken, bilerek, kıble tarafından başka yöne doğru namaz kılmak caiz değildir. Böyle kılınan namaz geçersiz olur.Kıbleyi soracak kimse yoksa, gerekli araştırmayı (taharri) yaptıktan sonra farklı yöne doğru namaz kılınmış olsa bile bu namaz tamamdır. İadesi gerekmez. Çünkü araştırma yaptıktan sonra namaz kılınmıştır. Bu araştırma, çok zorlamadan bazı işaretleri, pusulayı, güneşi veya yıldızları vb. inceleme olabilir. Namaz kılıyorken yanıldığı anlaşılırsa, namaz içinde iken yönünü değiştirir ve namazı tamamlar.Araştırma yaptıktan sonra, kanaat getirdiği yöne değilde başka yöne doğru dönerek namazı kılsa o namaz caiz olmaz. Doğru yöne dönmüş olsa dahi, iadesi gerekir.
Namazda, mazeretsiz göğsü kıbleden çevirmekle namaz bozulur. Yüzü çevirmek namazı bozmaz ama mekruhtur. Hemen kıbleye dönmelidir.
Soru:Dört rekatlı bir namazın birinci oturuşu yapılmadan üçüncü rekata kalkılmışsa namazı nasıl tamamlayacağız?
Cevap:Eğer kılınan dört rekatlı namaz farz ise birinci Tahiyyata oturmadan yanılarak üçüncü rekatın kıyamına kalkılması halinde oturmaya yakın ise oturur ve namazını tamamlar. Sonunda sehiv secdesi yapması gerekmez. Fakat eğer kıyama yakın ise kalkar ve sonunda sehiv secdesi yapar. Çünkü dört rekatlı bir namazın birinci oturuşu vaciptir. Terki sehiv secdesini gerektirir.Eğer kılınan dört rekatlı namaz sünnet ise birinci oturuş yanılarak terk edilip üçüncü rekata kalkılmış ve kıyamda iken henüz üçüncü rekatın secdesi yapılmamışsa hemen oturulur ve birinci tahiyyat yerine getirilir ve sonunda sehiv secdesi yapılır. Fakat eğer üçüncü rekatın secdesi yapılmışsa geri dönülmez ve sonunda sehiv secdesi yapılır, namaz tamamlanmış olur.
Soru:Namazlarımın peşine Ayet- el Kürsiyi okuyorum ve 99 taneli tesbihime boydan boya üflüyorum. Bu doğru mudur?
Cevap:Hayır, doğru değildir. Ayet- el Kürsi okunduktan sonra ellere üflenir ve ellerimizle vücudumuzu manevi olarak sıvazlarız, sünnettir. Yoksa tesbih tanelerine üflemenin bir dayanağı yoktur.Hastalarımıza da, maddi tedaviyi yerine getirmekle beraber Ayet- el Kürsi’yi okuyup üflemek sünnettir. Şifa Allah’tandır. Ellerimizi de vücudumuzun yetişebildiği yerlerine kadar sürmek bedenimizi manevi muhafaza altına almak demektir. Nazar değmesin diye de kendimize ve evlatlarımıza okuyabiliriz.
Soru:Arkadaş gurubuma yemek yerlerken tevafuken denk geldim. Beni çağırmamışlardı. Yemin ederek “Vallahi çağırsanız da sizin yemeğinizi gelip yemeyeceğim.“ dedim. Ne yapmam gerekir?
Cevap:Ya yemininizi tutacak, davet etseler de gitmeyeceksiniz. Veya yemininizi bozacak ve eğer ortam meşru bir ortam ise dostlukları kesmemek adına ikram edilen yemeği yiyerek yemin keffareti ödeyeceksiniz.Yemin Keffareti; ya on fakiri bir gün sabah-akşam yedirmek veya bir fakiri on gün sabah-akşam yedirmek veya on fakiri giydirmekten ibarettir. On fakire ayrı ayrı fitre miktarı (sadaka-i fıtr) para da verilse olur. Eğer maddi durumunuz müsait değilse üç gün peş peşe oruç tutarsınız.
Soru:Gusül abdesti alırken niyet etmeyi unutmuşum. Boy abdestim tamam mıdır?
Cevap:Evet, tamamdır. Gusül abdesti veya normal abdeste başlamadan besmele çekmek ve niyet etmek sünnettir. Sünnet terk edildiği için abdestin ve boy abdestinin iadesi gerekmez. Ama bir dahaki sefere abdestin sünnetlerine de dikkat etmek iyi olur.
Soru:Ay halinde veya lohusalık halinde kuran okuyup, namazı ve orucu eda edebilir miyim?
Cevap:Evet, dua niyetiyle bazı ayetler okunabilir. Bu durumdaki hanımefendi namaz kılmaz, oruç tutmaz. İlerde namazı kaza etmez fakat orucun kazası farzdır.
Allah’ın Kelamı Kuran-ı Kerimi ay hali veya lohusa olan birinin eline (kılıfsız) alması caiz değildir. Bu durumdaki kişinin bir bineğe binerken ;
سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَٰذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ (zuhruf,13)
Binekten inerken;
رَّبِّ أَنزِلْنِي مُنزَلًا مُّبَارَكًا وَأَنت خَيْرُ الْمُنزِللِينَ (mü’minun,29)
Bir musibet esnasında :
إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ ve رَاجِعُونَ (bakara,256) gibi ayetleri
okuması veya bir işe başlarken besmele çekmek, Fatiha, Ayet’ül kürsi, Felak, Nas ve İhlas Surelerini dua ve zikir niyetiyle, Allah’ı hatırlamak düşüncesiyle ezberden okuması caizdir.
Bu durumlarda Kur’an’ı dinlemesi ve Ayetlere bakması caizdir. Sırf Kur’an’ı okumak niyetiyle olursa,caiz değildir.
Soru:Tilavet secdesini nasıl yapmamız gerekir?
Cevap:Kur’an-ı Kerim’de 14 surede ayrı ayrı 14 secde ayeti vardır. Her okuyana ve dinleyene bu secdeyi yapmak vaciptir.Tilavet secdesi yapmak isteyen kimse abdest alır, tesettüre dikkat eder, kıbleye döner ve niyet eder. “Niyet ettim Allah rızası için tilavet secdesi yapmaya“ der ve “Allah-u Ekber“ (اَللّهُ اَكْبَرُ) diyerek kıyamda (ayakta) iken ellerini kaldırmadan, direk (rukü yapmadan), bir defa olmak üzere secdeye kapanır. 3 defa “Sübhane Rabbiye’l alâ“ (سُبْحَانَ رَبِّيَ الْأَعْلٰى) der ve teşehhüde oturmadan ve selam vermeden hemen “Allah-u Ekber“ (اَللّهُ اَكْبَرُ) diyerek doğru ayağa kalkar. Kalkma esnasında “Semi’nâ ve eda’nâ ğufrâneke Rabbenâ ve ileyk el’masîr “ (سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ) demek müstehabdır.
Tilavet secdesi yapması gerekenin hemen yapması en sevaplı olanıdır. Eğer unutursa daha sonra da yapabilir.