Bir televizyon programına konuk olan Yayman, “PKK’nın dağda durması için hiçbir sebep yok. PKK eğer gerçekten bir demokrasi, özgürlük talebi varsa bunlar sağlanmış durumda. PKK’nın silah bırakma konusunda ben olumlu düşünüyorum, bu sürecin bir takım problemleri olacaktır. Sürecin sonunda Türkiye’nin bambaşka bir iklime bürüneceği, terör örgütünün silah bırakacağı düşüncesindeyim. 90’lı yıllardan itibaren Diyarbakır, Doğu Beyazıt’ı bilen birisi olarak söylüyorum.” Dedi.
TÜRKİYE 10 MİLYAR DOLARINI MÜCADELEYE HARCIYOR
Türkiye’nin 10 milyar dolarını PKK ile mücadeleye harcadığını belirten Yayman, “ Cumhurbaşkanımız bir sorun varsa bu sorunu ben çözerim demiş. Bilmeden konuşmak tuhaf geliyor. Bugün Kürt sorunu denen sorun yoktur. Kürtçe yayın yapan radyo TV var. Bu kanal kurulsun diye insanlar cezaevlerinde yattılar. Türkiye’de DGM’ler vardı, herkes yargılandı, bunları AK Parti kaldırdı. Olağanüstü Hal Valiliği vardı. OHAL diye kavram vardı, AK Parti kaldırdı. Kürt Enstitüsü kurulsun diyen Ahmet Türk’ler ihraç edildiler. İnsanlar cezaevinde çocuklarıyla kendi dillerinde konuşamıyordu. Gazete, dergi çıkarmak yasaktı, şimdi Kürtçe propaganda yapılıyor. PKK’nın dağda durması için hiçbir sebep yok. PKK eğer gerçekten bir demokrasi, özgürlük talebi varsa bunlar sağlanmış durumda.”
“DRONE, İHA, SİHA’LARLA PKK YOLUN SONUNA GELDİ
” Türkiye’nin kararlı tavrı önemliydi. Askerlerin görüşleri var. Fikret Bila kitap yazdı. Doğan Güreş’in demeçleri var. Mehmet Ali Kışlalı’nın kitapları var. Türkiye’de terörle mücadele hep bir problemle yürüdü. TSK konuyu kavrayamadı, araç gerek yok. Türkiye’ye ilk savaş helikopteri 1992 yılında geldi. Savaşan helikopterler 92’de geldi. Doğan Güreş, zırhlı araçlarımız yoktu, Doğu Almanya’dan silahları aldık getirdik, asimetrik savaşı öğrendik dedi. Bu teknoloji şu anda öyle bir noktaya geldi ki, drone, İHA, SİHA’larla PKK yolun sonuna geldi. 2013’te Türkiye MGK’sında konuşularak bir strateji belirlendi. PKK, şehirlerde çukur açtığında devlet siz çukur açın mı dedi, çukura gömdü. PKK’nın bir hak arama talebiyle mi, Türkiye’yi bölme talebiyle mi, uluslararası örgütlerin taşeronluğu mu, bu süreçten itibaren anlayacağız. PKK’nın 78’de kurulduğu dönemle şu an farklı, dünya değişti. PKK’nın partisi olarak DEM Parti tarafından dile getirilen tüm talepler Cumhurbaşkanımız tarafından gerçekleştirilmiştir. Ana dilde eğitim meselesi hariç, bu konuşulur. ABD’nin Afganistan, Irak’ta yaptıklarını gördük. El altından onlara silah verdiler. IŞİD dahil olmak üzere laboratuvar şartlarında üretilmiş yeni terör örgütleri çıktı.
“SURİYE VEKALET SAVAŞININ MERKEZİ HALİNE GELDİ”
Suriye bahsi çok önemli. Günümüzdeki vekalet savaşının merkezi haline geldi. Suriye meselesi dediğimizde Rusların matruşkaları gibi Suriye dedik, İran çıktı, Rusya çıktı, ABD çıktı, BAE çıktı. Suriye ülkelerin vekalet savaşı yaptığı bir ortam oldu. Yeni dönemle beraber vekalet savaşı son buldu. Rejimi ihraç etmek isteyen ülkeler var. BAAS denen zalim yönetim modelinin günümüz dünyasında karşılığı olmadığı anlaşıldı. Suriye’de vekalet güçlere güvenerek iş yapan yapıların PYD, YPG gibilerin karşılığı olmadığı anlaşıldı. Biz tarihin doğru yerinde durduk, gelişmeler de neticesi oldu. Biz öğrenciyken Sovyetler Birliği dağılmaya başladığında şu kavram doğdu, Sovyetler Birliği milletler mezarlığıdır. Temel soru şu, Ahmet Şarra yarı teokratik din devleti mi kuracak, Norveç benzeri devlet mi kuracak, Suriye özelinde bir devlet mi kuracak? Bence üçüncüsü. Kuşatıcı kapsayıcı yönetim biçimi olacak. Suriye Suriye olacak.” diye konuştu.