Soru: Cenaze namazında “sübhâneke’yi ve celle senâüke“ ile okuyoruz. Ama diğer namazlarda okumuyoruz. Niçin?
Cevap: Rükû ve secdeli namazlarda ayet-i kerîme ve en azından meşhûr hadis derecesinde olan hadis-i şeriflerden başka bir şey okunmaz. “ve celle senaüke” Ayet veya meşhûr hadis değildir. Beşer sözü olabilir. Beşer sözü normal namazlarda okunmaz. Manası: “senin övgün yücedir.”“Sübhaneke” bir tesbîhattır, duadır ve namazlarda okumak ibadettir.Cenaze namazı abdestsiz kılınması caiz olmayan ve ölü için duadan ibaret olan bir ibadettir.
Soru:Arkadaşım namaz kılmaya karar verdi. Ama hiç bir ayet ve dua bilmiyor. Namaz kılmalı mıdır ve nasıl kılmalıdır?
Cevap:Evet, kılmalıdır. Hiç bir ayet ve dua ezberinde değilse bile kılmalıdır. Namazın sevabından ve lezzetinden mahrum olmamalıdır. Çünkü kul hiç bir dünyevi şeyin karşısında eğilmez ama namazda alnını ayakları hizasına koyar ve “ Allah (cc ) “ der. Secde kulun yaradanına en yakın olduğu andır. Adeta kulun: “ Allahım sen o kadar büyüksün ki, ben o kadar küçüğüm ki, küçüklüğümün ifadesi alnımı ayaklarım hizasın koyuyorum. Ne olur beni affet…” dediği ve mutlu olduğu zamandır.Evvela temizliğe dikkat eder, boy abdesti ve namaz abdesti almayı öğrenir. Namazın her bölümünde hiç bir şey bilmediği için “ Allah, Allah, Allah…” der ve namazını kılar. Elinden geldiğince İmam arkasında cemaat olup namazını kılar. Bu arada Fatiha’yı, İhlası,Ettehiyyatü’yü vs. yavaş yavaş öğrenir.Ama namazını ihmal etmez. Çünkü her büluğ çağına erene Allah’ın emridir.
Soru : Cemaate namaz kıldırıyorken abdestim bozuldu. Ne yapmam gerekirdi?
Cevap : Namaz kıldırıyorken abdesti bozulan bir imam hemen sanki burnu kanıyormuş gibi eliyle burnunu tutar ve arkasındakini yerine alır. Bunu ( mihraba geçirme fiilini ) ya işaretle veya elbisesinden tutarak yapar. Buna İstihlaf denir. Yerine geçirme işini sözlü yani konuşarak yapmak caiz değildir. Konuşarak yapmak hem İmamın hem de cemaatin namazını bozar.Bunun için İmamın hemen arkasına duranın imamlık yapacak ilme sahip olması çok iyi olur.Eğer imam birini yerine geçirmezse cemaatten biri geçer. Geçen kimse kalben imamlığa niyet eder.Hiç kimse geçmezse ve abdesti bozulan imam da camiden çıkmışsa cemaatin namazı bozulur.
Soru:Yatarken dua ve zikir niyetiyle Kur’an-ı Kerim ve dualar okuyabilir miyim? Ne okumalıyım?
Cevap:Evet, okuyabilirsiniz. Ayakta, oturarak veya yan tarafına yatarak Allah Teala’yı zikretmenin mahzuru yoktur hatta tavsiye olunmuştur. Yatakta, uyumadan önce İhlas, Felak, Nas surelerini ve duaları, zikir ve dua maksadıyla okuyarak, kendimizi manevi muhafaza altına almamız caizdir.Kur’an-ı Kerim’i abdest aldıktan sonra kıbleye dönerek saygı ve edeple okumak sünnettir. Aynı adabla dinlemek farz-ı kifayedir.
Soru:Gerekmesi halinde namaz sonunda sehiv secdesini nasıl yapmalıyız?
Cevap:Sehven yani unutarak, yanılarak veya hataen namazın farzlarından birinde geciktirme olursa veya namazın vaciplerinden birini terk etme veya geciktirme olursa bu noksanlık namaz sonunda iki secde ile o namazı tamam kılar. Buna sehiv secdesi denir. Sehiv secdesi şöyle yapılır;eğer yalnız namaz kılan ise şehadetten sonra salli / barik’ten önce sağa / sola selam verir, iki secde yapar ve yeniden tahiyyat, salli, barik, rabbena dualarını okur ve tekrar selamla namazını tamamlamış olur.
Eğer imam ise yalnız sağa selam verir ve münferidin (yalnız kılanın ) yaptıklarını yapar. Böylece imamın da cemaatin de namazı tamamlanmış olur.Namazın vaciplerini kasden terk etmek tahrimen mekruhtur. kasden terk edenin namazı yeniden kılması vacibdir.
Soru:Sabah işe gitmem için 06:15 de servise biniyorum. İmsak 06:20 de oluyor. Sabah ezanı 06:45 de okunuyor. İmsaktan önce namaz kılabilir miyim?
Cevap:Hayır, kılamazsınız. Sabah namazının vakti imsaktan sonra başlar güneş doğuncaya kadar devam eder. İmsaktan önce veya güneş doğduktan sonra kılınmaz. Güneş doğup, kerahat vakti çıktıktan sonra öğlen namazından önce, kerahat vaktine kadar sünnetiyle beraber eda değil kaza edilir.Ezan, sabah namazı vakti içerisinde herhangi bir zamanda okunabilir. Ezan, namazın sünnetlerindendir. Ezan, vaktin sünneti değildir. Hiç ezan duyulmasa bile vakit içinde namaz kılınabilir.İmsaktan sonra güneş doğmadan önce sabah namazını kılmak farzdır.En güzeli işleri namaza göre düzenlemektir.
Soru:Öğlen namazını kılarken sayı belirtmem, yani “ Niyet ettim Allah rızası için bugünkü öğlen namazının 4 rekat olan farzını kılmaya “ diyerek niyet etmem gerekir mi?
Cevap:Hayır, gerekmez. Hiç bir namazın rekat sayısını niyet ediyorken belirtmek şart değildir. Gerekmez de. Namazları 2-3-4 rekat, diyerek niyetlerde sınırlamamak daha uygun olur. Allah u Teala’nın rahmet ve sevabı çoktur. Sevabını Allah’tan umduğumuz namazlarımıza O, kat kat sevap verebilir.Cemaatle kılıyorken “ uydum imama “ da dememiz gerekir.
Soru:Eti yenen ve yenmeyen kara hayvanları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Cevap:-Etinin yenmesi helal olan kara hayvanlarından bazıları;Koyun, keçi, sığır, manda, deve, deve kuşu, bağırtlak kuşu, tavuk, kaz, ördek, hindi, tavşan, geyik, dağ keçisi, ceylan, zebra, yabani sığır, çekirge.
-Etinin yenmesi haram olan kara hayvanlarından bazıları;Domuz, köpek, kedi, tilki, keler, gelincik, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, jaguar, çita, puma, kurt, ayı, maymun, şempanze, goril, orangutan, babun, sincap, samur, sansar, sırtlan, fil, akrep, yılan, fare, tarla faresi, hamster, köstebek, kurbağa, kaplumbağa.