Soru:Sosyal medyada ve bazı mecralarda herhangi bir dinî kaynağı olmayan ve “Bu mesajı şu kadar kişiyle (7, 15 vs.) paylaşmazsan 5 günde başına şu şu musibetler gelecek” türden mesajlar paylaşılmaktadır. Bu mesajlara inanmalı mıyız?
Cevap:Hayır, bir müslüman olarak bu mesajlara inanmamalıyız. Bu tür mesajlar, dinî esaslarımıza tamamen ters, aslı-astarı olmayan ve misyonerler tarafından insanları meşgul etmek için uydurulan batıl şeylerdir. Panik yoluyla müslümanlara yanlış dini bilgiler aşılayarak itikatlarını bozmak ve onları kendilerine faydası olmayan boş uğraşlarla meşgul etmek istemektedirler. Bu ve bunun gibi mesajları sırf sosyal medyada paylaşım sayısını artırma adına oluşturup, insanları vicdani açıdan baskı altına almak günahtır. Allah’ın (cc) takdirinden başkası olmaz. Allah’ın takdirinin ne olduğunu bilmediğimiz için de bize düşen tedbir almak ve müminler olarak sadece Allah’a tevekkül etmektir.
Soru:Bahçeden aldığımız portakal, mandalina vb. mahsülün zekatını vermemiz gerekir mi?
Cevap:Evet, alınan mahsülün öşrünü (zekatını) vermek farzdır. Eğer sulama masrafımız yoksa mahsül alınınca onda biri (1/10) veya kıymeti ihtiyaç sahiplerine verilir. Eğer masraf mal sahibi tarafından karşılanıyorsa o zaman yirmide bir (1/20) fakirlere öşür olarak verilir. Üzerinden bir yıl geçmesi gerekmez. Her mahsül alındığında öşrünü (zekatını) vermek farzdır.
Ayrıca öşürle (bağ, bahçe, tarla vb.) zekatın (para, ticaret malı, altın vb. ) farkı; zekatta borçlar düşülür ama öşürde düşülmez.
Soru:Veresiye satılan mallarda, malın parası belirlenmiş fakat ödeme vakti konuşulmamışsa bu akit geçerli midir?
Cevap:Böyle bir akdin geçerli olabilmesi için:Paranın ödeme zamanı belirlenmediği ve konuşulmadığı için alış – veriş tamamlanmamış olup, tartışmaya açıktır. Bu gibi durumlarda müşterinin parayı ödeme müddeti ya bir ay olarak kabul edilir veya karşılıklı rızayla ödeme tarihini belirleyip, kesinleştirmek gerekir. Böylece akit sahih ve geçerli olur.
Soru : Hocamıza namazda uyduğum zaman Sühanekeden sonra “Euzu billahi mineşşeydanirracim BismillahirRahmanirRahim”i benim de okumam gerekir mi ?
Cevap : Hayır, gerekmez. Cemaat olarak siz sadece “Sübhaneke” yi ilk rekatta, namaza başlama Tekbirinden sonra okursunuz ve süküt edersiniz. Çünkü ilk rekatta Euzü’yü ve her rekatta besmeleyi Fatihadan önce okumak sünnettir. Bu kıraattan (yani Fatiha-i Şerif’ten) önce okunur. Yani bunları okumak Fatiha’ya bağlıdır. İmama uyduğunuz için siz okumazsınız.
Ancak, imam veya yalnız namaz kılan, her “Subhaneke” okunduğu yerde peşine Euzü’yü ve Besmele’yi okumalıdır. Ayrıca imam veya yalnız namaz kılan, her Fatiha’dan önce Besmele’yi okur.
Soru:Nişanlı kimseler nikahlı gibi davranabilirler mi?
Cevap:Hayır, nikahlı gibi hareket edemezler. Nişan evlenmeye karar vermiş iki kişinin sözleşmesidir. Nikahlı kimseler için caiz olan bir durum nişanlı için caiz olmaz. Nişanlılar, nikah akdi ile ancak birbirlerine helal olurlar. Nikah akdi olmayınca şahıslar birbirlerine yabancıdırlar. Nice nişanlılar nişanı bozmuş, mağduriyetler yaşanmıştır. Bunlar hayatın gerçekleridir.
Dini nikah evliliğin bütün sorumluluğunu eşler üzerine yükler ve mesul tutar. Olumsuz bir durumda, erkek boşamadığında kızımız bir başkasıyla evlenemez. Biz resmi nikah kıyılmadan dini nikahı tavsiye etmiyoruz.
Bu konuda ebeveynler de mesuldür.
Bundan dolayı nişanlılar konunun ciddiyetini bilmeli ve İslamın yasakladığı şeyleri yapmamalıdırlar.
Soru : Nikah akdi yapılıyorken 200 gr. Altın mehir olarak kararlaştırıldı. Kocam 100 gr. mehri peşin olarak verdi. Bunun zekatını üç yıldır veriyorum. Fakat 100 gr. mehir alacağımın zekatını verecek miyim?
Cevap : Allah (cc.) mehri, kadının hakkı olarak kesinleştirmiştir. Nikah akdi esnasında mehr-i müsemma olarak (belirlenmiş mehir) 200 gr. mehir hakkınız kesinleşmiştir. Mehr-i muaccel olarak (peşin mehir) aldığınız 100gr. altın nisaba ulaştığı için zekatını her yıl vermelisiniz. (Nisab; 80.18 gr. altın birikince zekatını vermek farzdır.) Zaten şu ana kadar vermişsiniz. Geriye kalan mehr-i müeccel olan (ilerde verilmek üzere, peşin olmayan) 100 gr. altının zekatını, aldığınız zamandan itibaren üzerinden bir kameri yıl (354 gün) geçtikten sonra verirsiniz. Bu, ilerde verilecek olan 100 gr. altının geçen yıllara ait zekatını vermeniz gerekmez.
Önceki , peşin alınan ve yıllardır zekatını verdiğiniz 100 gr. altın elinizde mevcut ise yıllar sonra aldığınız diğer 100 gr. mehri ona eklersiniz. Sonra aldığınızın geçmiş zekatlarını vermezsiniz. Fakat elde nisab miktarı altına sahib olduğunuz için son alınan da ona eklenir. Ayrıca üzerinden bir yıl geçmesi gerekmez.
Eğer elinizdeki harcanmış olsaydı o zaman son aldığınızın üzerinden de bir yıl geçmesi gerekirdi.
1S-Yatırım için alınan arsaya zekat düşer mi?
1C- Ticaret için değilse zekat düşmez.
2S-Satmak üzere yapılan henüz tamamlanmamış inşaata zekat düşer mi?
2C- Şu an inşaatın yüzde kaçı tamamlanmışsa değeri üzerinden zekatı verilir.
3S-Kiraya verilen konut ve işyerinin kira gelirine mi yoksa kendi değerine mi zekat düşer?
3C- Kira gelirinden nisaba ulaştığı zaman zekatı verilir.
4S-Narenciye bahçesinden elde edilen ürünlerin değerine mi yoksa bahçe değerine mi zekat verilmelidir?
4C- Bahçenin kendisi ticaret için olmadığından zekat verilmez. Mahsülü için eğer masraf edilmişse 1/20, masraf edilmemişse 1/10 öşür verilir.
5S-Yapılan ticari işlerde kullanılan iş makinası, kamyon gibi araç gereç için zekat konusunda nasıl hesap yapılmalıdır?
5C- Bunlara zekat düşmez.