Soru: Kabir azabı diye bir şey var mıdır? Münker-Nekir kabirde soru soracak mıdır?
Cevap: Evet, kabir hayatı vardır. Kabir ya Cennet bahçesi veya Cehennem çukuru gibidir.Evet, Münker-Nekir Melekleri; Rabbın kimdir?Dinin nedir? Peygamberin kimdir? sorularını soracaklardır.
Kabir azabı vardır ve haktır. Şefaat vardır ve haktır. Kadere iman konusu İmanın altı şartından olmazsa olmazıdır. Biz Ayetler ve Hadislerle bunların hak olduğuna iman etmişiz.
Kuran’ dan herhangi bir Ayeti inkar, ayete; “bu Allah sözü değildir” demek, hafife almak, dalga geçmek, şüphe etmek kişiyi imanın dışına çıkarır. (Allah korusun) Kuran-ı Kerim Allah’ ın (cc) kelamıdır. Hem lafzı hem manası Mucizedir. Kıraatı ibadettir. Her harfine on sevap verilir. Hatim de duası da hafızlık da Sünnete uygundur. Bunlardan meydana gelen sevabı sağlara da ahirete göçenlere de bağışlamak CAİZ’ dir.
Müslüman halkımızın itikadını bozmak, onları şüpheye sokmak isteyenleri Allah (cc) ıslah etsin.
Soru :Lohusalık ne demektir? Doğum yapan bir bayan doğum sonrası kaç gün süreyle namaz kılamaz, oruç tutamaz?
Cevap: Lohusalık (nifas); doğum ya da düşük yapan kadının kanaması kesilinceye kadar geçen sürenin adıdır. Bu müddet kadından kadına değişir. Bu sürenin en azı için süre yok (bir gün bile olabilir) ama en fazlası kırk güne kadar sürebilir. Bu süreden önce kanaması kesilen bir kadın kırk günün dolmasını beklemeden (Mesela; 25. gün kanama kesilmiş ise 25. gün itibariyle) gusül abdesti alır, namaz ve diğer ibadetlerine başlar.Lohusalık(nifas) ve Hayz(ay hali) süresince cinsel birleşme kesin HARAMdır.
Lohusalık müddeti içinde (kırk gün) görülen temizlik de lohusalıktan sayılır. Mesela; doğumdan sonra on gün kan gelip, yedi gün kesildikten sonra yeniden on gün daha kan gelecek olsa, bu yirmi yedi günün hepsi de lohusalık müddeti sayılır.
Lohusalık esnasında kılınmayan farz namazlar daha sonra kaza edilmez, ama tutulmayan oruçlar kaza edilir.
Soru: Ayaklarımdaki rahatsızlığımdan dolayı doktorum varis çorabı giymemi söyledi. Bu çorabı çıkarmamam gerekiyor. Nasıl abdest alacağım?
Cevap:Eğer doktor, kişiye varis çorabı giymesini ve çıkarmaması gerektiğini söyledi ise bu tedaviyi dikkatle uygulamak gerekir.
Abdest gerekince, alçıda ve bez sargıda olduğu gibi varis çorabı üzerine mesh etmek caizdir. Varis çorabının üzerine her abdest almada bir defa mesh edilir. Yalnız ayaklarımızdan görünen kısımlarının yıkanması farzdır.Bu çorapları abdestli – abdestsiz giymek farketmez. Mesh ile o uzuv hükmen yıkanmış sayılır.
Eğer varis çorabının çıkarılmaması gerekiyorsa boy abdestinde de üzerine mesh etmek caizdir.
Varis çorabı, alçı veya bez sargı üzerine mesh eden birisi sahibi özür gibi her vakit abdest almaz. O meshle birden fazla vakit namazı kılabilir ve kıldırabilir.
Soru:Namazda gülmek namazı ve abdesti bozar mı?
Cevap:İbadetlerde ve özellikle namazda aslolan ciddi, samimi ve ihlaslı olmak, Rabbimizin huzurunda huşuyla namazı kılmaktır. Ve kulun, Allah’a (cc) en yakın olduğu secdede, yani alnını ayakları hizasına koyduğu anda huzuru tatmasıdır.
Ama namaz içinde istemeyerek te olsa gülme olursa ;
– Tebessümle gülen yani güldüğünü kendisi bile işitmeyenin namazı da, abdesti de bozulmaz.
– Eğer yanındakiler değil de kendisi duyacak kadar güldüyse, namazı bozulur ama abdesti bozulmaz. Namazını yeniden kılması gerekir.
-Eğer namaz içinde gülmesi yüksek sesle olur ve yanındakiler de işitirse hem namazı ve hem de abdesti bozulur. Yeniden abdestini alır ve namazını iade eder.
Soru: iblis insanların hangi hallerinden hoşlanmaz ve üzülür. ?
Cevap : İnsanın Bâzı Davranışları, Şeytânın Feryâd-u Figân Etmesine ve Üzüntüden Zayıf Düşmesine Yol Açmaktadır.
~ Rivâyete Göre Bir Gün Şeytân, Mescîd-i Harâm’ın Bir Köşesinde Bitkin Hâlde Durmuştu. Rasülullah Aleyhisselâtû Vesselâm Efendimiz ise Tavâf Etmekteydi. Hazret Tavâfını Tamam Ettiğinde İblisin Solgun ve Bitkin Bir Hâlde Soluklandığını Gördü ve Sordu:
▬ “Ey Mel’ûn! Neden Böyle Zayıf ve Hâlsiz Bir Durumdasın?”
▬ “Senin Ümmetin Beni Bu Hâle Düşürmüş.”
▬ “Ümmetim Sana Ne Yapmış ki?
▬ “Ey Allah’ın Rasülu! Onlarda Birkaç Haslet Var. Ben Onlardan Bu Hasletleri Almak İçin Ne Kadar Çalışsam da Yapamıyorum.”
▬ “Ümmetimin Seni Bu Kadar Üzen Hasletleri Nelerdir?”
▬ 1- “Birincisi; Onların Birbirlerine Selâm Vermeleridir. Selâm Allah’ın İsimlerinden Biridir. Selâm Verenden Hakk Teâlâ Her Türlü Belâ ve Sıkıntıyı Uzaklaştırır. Allah, Selâmın Cevabını Vereni ise Rahmetinin Kapsamına Alır.
2- İkincisi; Birbirleriyle Karşılaştıklarında Toklaşmaları, Musafâha Yapmalarıdır. Bunun da O Kadar Çok Sevâbı Var ki, Onlar Birbirlerinden Ayrılmadan Önce Allah Her İkisini de Bağışlıyor.
3- Üçüncüsü; Yemeğe Başlarken, “Bismillâh” Demeleridir. Bu Vesileyle Benim O Sofraya Oturmama ve Yemekten Yememe Engel Oluyorlar.
4- Dördüncüsü; Konuştuklarında, “İnşaAllah” Demeleridir. Onlar Böylece Allah’ın Kazâsına Rızâ Gösteriyorlar. Bu Yüzden Ben de Onların İşini Bozamıyorum Zahmetim Boşa Gidiyor.
5- Beşincisi; Sabahtan Akşama Kadar Onları Günâha Çekmek İçin Uğraşıyorum. Akşam Olduğunda Tevbe Ediyorlar ve Zahmetimi Boşa Çıkarıyorlar. Allah Bu Vesileyle Onları Affediyor.
6- Altıncısı; Senin İsmini Duyduklarında Yüksek Sesle Salevât Getirmeleridir. Ben Salevâtın Sevâbını Bildiğim İçin Yanlarından Kaçıyorum. Çünkü O Sevâbı Görmeye Takât ve Tahammülüm Yok.
7- Yedincisi; Senin Ehl-i Beytini Gördüklerinde Onlara Sevgi Göstermeleridir. Bu ise Amellerin En Üstünüdür…”Bunun Üzerine Aleyhisselâtû Vesselâm Efendimiz Eshâbına Dönerek Şöyle Buyurdu:
▬ “Herkim Bu Yedi Hasletten Birine Sahip Olursa, Cennet Ehlindendir.”