Hadi biraz dış politik gelişmeleri konuşalım bu konu ile alakalı elbette tabi ki birçok yazı okudum. Taraftar ve taraftar olmayanların görüşlerine baktım ve anlayabildiğim kadarını sizlerle paylaşmak isterim.
Konumuz Amerika’nın Yeni Gümrük Vergileri Dün Anında Yayınladığım Listeye Göre
Türkiye: %10 |
Arap emirlikleri : %10 |
İsrail: %17 |
İngiltere: %10 |
Çin: %34 |
Japonya: % 24 |
GELELİM AMERİKAN GÜMRÜK VERGİLERİNİN YANSIMALARINA
OLUMLU YÖNLER
Ülkeye Açılacak Yeni Pazar Fırsatları: Türkiye diğer dünya üretim devleri ürünleri yüksek vergileri sebebiyle pahalanacağı için alternatif üretici, arzcı olabilir. Ayrıca Amerikan Pazarına Giren Ülkemiz Diğer Ülkelerin Pazarlarına Da Girmek İçin Belli Fırsatlar Yakalayabilir.
İhracat Artışı: Ülkemizde faaliyet gösteren gelişmiş ve gelişmekte olan gıda, çelik, otomotiv, tekstil, inşaat gibi sektörler için fırsat doğabilir.
Rekabet Avantajı: Üretim ve ihracat kanadı kuvvetli birçok ülkeye nazaran (Çin gibi, Japonya ve Avrupa Birliği ülkeleri gibi ) Türkiye’ye uygulanan vergi oranlarının düşük olması, Türkiye’nin Amerikan pazar payını arttırması bakımından avantaj olabilir.
OLUMSUZ YÖNLER
Dışarıdan Müdahalelerle Suni Fiyat Artışları: Türk üretimi Amerika’da düşük vergi dolayısı ile dış müdahaleler sebebiyle biraz daha pahalı olabilir. Bu da Maliyeti Düşük ürünlerimizin dış piyasaya pahalıymış gibi yansımasına ve ülke ticaretini antipatik gösterebilir.
Vergi Maliyetleri Ülke Kazancı için Hala Bir Yük: Ülkeye tanınan %10 oranındaki vergi oranı diğer ülkelerle rekabet gücünü tamamen temsil etmeyebilir. Yani İhracattan Kazanmak İçin Vergiyi Amorti Eden Seviyelere Çıkmak Zorundayız.
BELİRSİZLİKLER
Amerika’nın dış politikaları hemen her konuda anında ve sebepsiz değişiklik gösterdiği için, belirlenen bu vergi oranları da her an değişebilir ve yapılan yatırımlar ya da planlamalar çöp olabilir.
Son olarak dün geceden beri ülkemizde estirdiği olumlu rüzgârları hak eden bir gelişme yaşadı ülkemiz. Özellikle Avrupa Ülkeleri, Japonya ve Çin arz tekellerini delebilme fırsatı yakalayan Türkiye, umarım bunu iyi değerlendirir.
Ancak şu asla unutulmamalıdır ki, verilen sözler ve alınan kararlar bakımından en istikrarsız dönemlerinden birini yaşıyor Amerika ve biz şu an bir adamın iki dudağı arasından çıkan bir olumlu karar ile ülke ekonomisini büyük ölçüde planlamak zorunda olan bir ülkeyiz.
Bundan Sonra Merak Edilen Sorular Şunlar
1- Dolar nasıl etkilenir?
2- Küresel ticaret dengesinde yer alan ve sonuçtan memnun olmayan ülkelerin bu konu ile ilgili yaptırım ve itirazları olur mu olursa ne olur?
3- Avrupa birliği bu konuya sessiz kalır mı? Konu Ukrayna ile ilgili gelişmelere bağlanabilir mi?
4- Adım adım olası ihtimal diye felaket çığlıkları atan 3. Dünya savaşçıları haklı çıkarlar mı?