Apartmanda halı, çamaşır silkelemek, kapının önüne çöp koymak, ayakkabı bırakmak, kedi köpek beklemek, gürültü yapmak, huzursuzluk çıkarkmak! Hepsinin para ve hapis cezası var.
Müstakil yaşamdan apartmanlara kayan hayat ile yeni kurallar hayatımıza girdi. Toplu yaşamın gerektirdiği düzeni sağlamak ve aparmanda, sitede oturan kişilerin birbirlerini rahatsız etmeden, huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlamak adına uygulanacak kurallar belirlendi, 2022 yılında kuralları ihlal eden kişilere uygulanacak para cezaları ve hapis cezaları belirlendi.
Apartmanlarda en çok tartışma konusu olan alanlar ortak olan olarak kabul edilen balkon ve bahçe kullanımları için yaşanırken özellikle de izinsiz balkon kapatmak, balkon yıkamak, balkondan halı, kilim ve çamaşır silkelemek komşular arasında da sıklıkla kavga konusu oluyor. İkinci sırada ise hiç şüphesiz gürültücü komşular yer alıyor. Peki, hukuken apartman kuralları nelerdir, apartman kuralları 2022 nelerdir, uyulması gereken kurallar nelerdir?
Apartmanda balkon kapatmak konusunda çok tartışma yaşanmakta olup bu konudaki kritik konu “balkon ortak alan mıdır, yer midir?” sorusuna verilecek olan yanıttır. Apartmanlarda ortak alanlar kanunla belirlenmiş olup bu alanda yapılacak olan tasarruflar için tüm kat maliklerinin çoğunluk oyu ile ortak karar vermesi gerekir.
Apartmanlarda balkonlar ortak alan olarak kabul edilmekte olup balkon kapatmak, apartmana sonradan balkon eklemek ya da balkon tadilatı yaptırmak isteyen kişilerin apartmanda oturan kat maliklerinin 5’te dördünün onayını almak zorundadır.
Balkondan halı silkelemek ve balkona çamaşır asmak konusunda ise kriter diğer komşulara rahatsızlık vermemektir. Balkon yıkamak yasak mı sorusunun yanıtı da yine aynı şekilde yanıtlanır. Bir kişinin diğer kişiye rahatsızlık vermesi yasaktır ve dava konusudur.”Apartmanlarda cam veya balkonlardan eşya silkelemek, yüksek ses, gürültü yapmak, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesine aykırı ve yasak”
İlgili kanun maddesinde “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler” ibaresine yer verilirken rahatsız olan kişilerin sulh hukuk mahkemesine başvuruda bulunabilecekler.
Ayrıca TCK’nın 123. maddesine “Kişilerin huzur ve sükununu bozmak” suç olduğu için apartmanda huzursuzluk çıkarmak ve kurallara uymamak suç sayılıyor. Apartman yönetimi toplanarak çoğunluk kararı ile kapının önüne çöp koymak, ayakkabı bırakmak, gürültü yapmak, balkondan çöp atmak, halı silkelemek, aşağıya su damlaması ve su sızıntısı olması durumunda balkon yıkamak gibi tüm davranışlar için belirlenen farklı rakamlarda para cezası ve hapis cezası uygulanabiliyor. Yasaklara uymayan kişiler hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.