1. Gelişen akslara yatırım yapın
Şehir nereye doğru gelişiyorsa oraya yatırım yapın. Nerede daha çok nüfus artışı var? Nerede daha fazla hareketlik var? Neresi daha fazla yatırım yapılmaya müsait? Nerede daha fazla geniş alan var? Bu soruların peşinden gidin. Ve unutmayın, şehirler hep batıya doğru gelişir. Bütün dünyada bu şekilde şehirler büyümüştür.
2. İmar durumunu sorgulayın
Yatırım yapmak istediğiniz şehrin imar planını bulun. Hatim edin. İmarı durumunun ekinde plan notlarını okuyun. Plan notları, yapılaşma şartları hakkında size bilgi verir. Ayrıca şehrin büyük yatırımları nerede olacak? Yollar nereye yapılacak? Ticari alanlar nerede olacak? Bu sorulara bulacağınız cevaplarla en mantıklı kararı verin.
3. Ulaşımın kolay olacağı yerleri tercih edin
Bir yer hızla değer artmasının en büyük yolu; toplu taşıtın gelmesi! Bir yere metro geldiği zaman roket hızıyla fiyatlar arttığına şahit olduk. Mesela Marmaray, Üsküdar sahilin fiyatlarını uçurdu. Arazi konusunda ulaşımı öngörmek çok zor, ancak ön görürseniz de büyük piyango size vuracak.
4. Uzun vadeli düşünün
Arsa-Arazi yatırımı uzun vadeli bir yatırımdır. Kısa vadede para kazanmak istiyorsanız, bu sularda çok gezinmeyin derim. Kısa vadeli yatırım için döviz, borsa, altın gibi yatırım araçlarında al-sat yapın. Ancak bunlar için de iyi bir uzmanlık gerekiyor. Yoksa paranızı kaybedebilirsiniz.
5. Metrekare fiyatı ucuz olandan alın
Çok alternatifiniz varsa, metrekare fiyatı en düşük olanı tercih edin.Prim potansiyeli yüksek araziler tercih edilmeli. Bu sayede büyük arazilere de sahip olur, söz hakkınız da büyük olur.
6. Ne yapın edin tapu ile ilgili iyi bilgi edin
Birincisi tapu dairesinden, ikincisi de belediyeden. 2B, hisseli ya da üzerinde şerh olan tapulardan uzak durun. Alacağınız tapu ile ilgili belediyede çıkmış ya da çıkacak bir karar var mı, iyi araştırın. Askıya çıkan kararları iyi takip edin.
7. “Almayanı dövüyorlar” diyenlere kanmayın
Warren Buffett’in bir sözü var: “Başkaları açgözlü davrandığında kork ve geri dur.” Arsa arazi yatırımında buna çok şahit oluyorum. Bir bölge tabiri caizse ‘hit’ oluyor. Herkes buraya çullanıyor. “Buralardan almayanı dövüyorlar” diyorlar.
Mesela bir örnek, Arnavutköy. 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul yapılacağı için herkes buraya gitti. Buradaki kasaplar-nalburlar bile fırsattan istifade emlakçı oldular. İnsanlar gelecek 10 yılda bile göremeyecek fiyatlara arazi aldılar. Siz onlardan olmayın.
8. Su havzaları, sit alanları, tapusuz ve mahkemelik yerlerden arazi-arsa yatırımı yapmayın
Risktir. İmara açılırsa ya da sorun çözülürse büyük piyango olur. Ancak ilk yatırımınızsa hele de çok da paranız yoksa riskli yatırımlardan uzak durun. Yatırımda kural, risk arttıkça kazanç da artar. Ancak paranız arttıkça riskli yatırımlara girin derim.
9. Hisse satın alarak arazi ve arsa yatırımı yapmayın, yapacaksanız da öncesinde bir ortaklık sözleşmesi imzalayın
Paraya ihtiyacınız olduğunda hızlı satamazsınız. Arsa ya da araziye bir proje geliştirmek istediğinizde hızlı ilerleyemezsiniz. Ortaklık bu topraklarda geri kalmış bir şeydir maalesef. Ancak yine de birlikteliğin maddi ve manevi artısını görmek isteyen varsa, sağlam bir ortaklık ya da hissedarlık sözleşmesi yapılmasında çok büyük bir fayda vardır.
10. İyi bir gayrimenkul danışmanınız olsun, ayrıca şehir plancılarıyla çalışın
İyi bir gayrimenkul danışmanınız olsun. Size en iyi alternatifleri getirsin. İyi bir arazi-arsa’yı bulduktan sonra ilk fiyat teklifini danışman vasıtasıyla yaparak karşı tarafı yorun. Gayrimenkul danışmanına iyi para vererek onu motive edin. Bunun yanında şehir plancısıyla da çalışıp, alacağınız arsa ya da arazi hakkında rapor çıkartın, proje geliştirilebilir mi üzerinde çalışsın şehir plancı. Bu konuda harcayacağınız 2-3 bin TL size milyonlar kazandırabilir. Birçok milyoner yatırımcı bunu atlıyor. Hata yapıyor.