Köy Enstitüleri’nin Kuruluş yıldönümünde Bahçelievler Derneği’nde Erdal Atıcı, Tekin Süllü ve Nebih Nafile ‘nin katıldığı çok anlamlı bir etkinlik Metin Oktay Parkı’ında yapıldı.
Etkinliği düzenleyen Dernek Sözcüleri Nazan-Vedat Yazıcı ve dernek üyelerinin hazır olduğu program Bahçelievler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Nazan Yazıcı’nın açış konuşması ile başladı. Dernek sözcüsü şair, yazar, eğitimci Vedat Yazıcı’nın kolaylaştırıcılığında sırasıyla; Erdal Atıcı, Tekin Süllü ve Nebih Nafile duygularını misafirlerle paylaştılar.
Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Atıcı; Ankara’nın Bahçelievler semtine ,Derneğe geldiğinde Vedat Yazıcı tarafın karşılandı. Erdal Atıcı duygularını şöyle anlattı: “Vedat abi etkinliğin başlama saati gelmeden seni bir yere götüreceğim diyor, çok değil on beş-yirmi metre ileride bir apartmanın duvarında asılan levha dikkatimi çekiyor. FAKİR BAYKURT BURADA YAŞADI.” Ne güzel bir değerbilirlik örneği değil mi? Vedat Yazıcı, öğretmenim yaşadığı daireyi gösteriyor. 1979’a kadar burada yaşadı… Çok kez yazdım, Fakir Baykurt benim en sevdiğim yazar. Fakir Baykurt’un kızı Işık Hanım’a evin önündeki levhanın fotoğrafını atıyorum. Sonrasında da telefonda konuşuyoruz.
Bahçelievler Ankara’nın en eski semti. Kocaman parkı Nevzat Tandoğan’ın koruluğu imiş, eski Ankara Valisi Nevzat Tandoğan ilk yerleşenlerden. Emin Çölaşan’ın çocukluğu burada geçmiş… Muammer Aksoy’u burada vurmuşlar, 7 TİP’li öğrenci hunharca burada öldürülmüş… İsmail Hakkı Tonguç’un, Dursun Kut’un, Talip Apaydın’ın evleri buradaymış…
Vedat Hocam 81 tanınmış kişi saptadıklarını anlatıyor. Çoğu binaya aynı levhadan takmışlar. Duygulandım. Kentlerin ruhunun olduğuna ve canlılığına inanırım. Son dönemlerde o kimliksiz ve ruhsuz kentlerde oturuyoruz. Rant ve para hırsı, çoğu kez estetikten yoksun binalar yapılamasına neden oluyor. Hafızaları silmek için isimleri siliyorlar. Kimliksiz, kişiliksiz bir kentte oturmamızı, itiraz etmememizi istiyorlar. Ama bu milletin müthiş bir ana damarı var. Gürül gürül akıyor…
Küçücük bir mahallede onlarca insan toplanmış bizi bekliyor. Anlatıyoruz. Köy enstitülerden alarak konuyu bugünkü eğitime getiriyoruz. Karma eğitimi, laik ve bilimsel eğitimi arıyoruz… Çocuklarımızın çağcıl bir dünyada barış içinde yaşamalarını istiyoruz… Bu talebimiz de, ısrarlıyız… Bu güzel toplantı için Nazan-Vedat Yazıcı dostlarıma teşekkür ediyorum.
Bağlamasıyla sesimize ses katan Nebih Nafile’ye ve Köy Enstitüsü binalarını anlatan Tekin Süllü’ye sonsuz teşekkürler…
Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği Başkanı Tekin Süllü; Köy Enstitüsü binalarının mimari durumunu geniş bir şekilde paylaştı.”
Kültür Kentleri Birliği Hatay İl Başkanı şair, müzisyen Nebih Nafile: “Burada sizlerle bulunmaktan son derece mutluyum. Öncelikle beni ilkokuldan mezun eden Köy Enstitüsü mezunu rahmetli öğretmenim Nafiye Şahin, dik duruşuyla her zaman çocuklarına örnek olan ve bana bağlamanın ilk tohumunu atan yine ilkokul öğretmenim Münir Yurtsever’i rahmetle anıyorum. Yıllar önce bu mahallede üniversite öğrenimini görürken evlerin yapısını incelememizi ve mutfaklarda olması gereken teknik özellikleri öğreten kıymetli öğretmenim Zafer Işık’ı da saygıyla anıyorum. Geride bıraktıkları türküleriyle bizleri aydınlatan, yüreklerimizi ısıtan Anadolumuzun ozanlarından birkaç örnekle sizlere ufak bir dinleti sunacağım. Bizleri bu güzel ortamda buluşturan Bahçelievler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Nazan Yazıcı ablama, dernek sözcüsü Vedat Yazıcı ağabeyime ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum.”