Toros Dağları vadilerinde yaşan nadir türler arasında yer alan balık baykuşunun yaşam alanlarının tehdit altında olduğu belirtiliyor. Doğa Derneği ve paydaşları, bu nadir türü korumak için çalışmalar yürütüyor. Çocuklar, düzenlenen etkinliklerle baykuşların gizemli dünyasını keşfediyor.
Avrupa ve ülkemizde sadece birkaç alanda yaşayan balık baykuşunun (Ketupa zeylonensis) ürediği bölgelerden birisi de Mersin. İçinde bulunduğu ekosistem; maden ocakları, yaşlı ağaçların kesimi gibi büyük tahribatlara açık. Aynı zamanda balık baykuşunun yerel inançlardan dolayı hedef olduğu ve rahatsız edildiği de biliniyor.
Doğa Derneği tarafından balık baykuşu araştırmalarının sürdürülmesi, tehditlerin ortadan kaldırılması ve bu kuşun özellikle gelecek nesiller tarafından tanınması için Tarsus Slowfood Yeryüzü Pazarı Derneği, Mersin Marina ve Mersin Kent Konseyi ile ortak çalışmalar yürütülüyor.
Doğa Derneği Mersin Sorumlusu Turan Çetin, bu kapsamda balık baykuşu ve Mersin’in doğası için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ifade etti.
Çetin “Farklı eğitim kurumlarında farklı yaş gruplarıyla buluşuyor, onları baykuşların gizemli dünyası ile tanıştırıyoruz. Bu çalışmalar, The Conservation Collective, TurkishPhilanthropy Funds, Turkey Mozaik Foundation ve Sivil Toplum için Destek Vakfı iş birliği ile hayata geçirilen Turquoise Coast Environment Fund – Turkey’in finansal desteği ile hayata geçiyor” dedi.
Toros Dağları vadilerinde yaşıyorlar
Balık baykuşu (Ketupa zeylonensis) genel olarak Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya bölgesinde yaşayan nadir kuş türlerinden birini oluşturuyor. Sıcak iklim kökenli bir kuş olduğu için Türkiye’de yalnızca Toros Dağları’nın eteklerindeki yaz ve kış sıcak olan vadilerde yaşıyor. Bölgedeki başlıca yaşam alanının ise Mersin kıyılarındaki vadiler olduğu biliniyor. Türkiye’deki sayısının 50-80 çift arasında olduğu tahmin edilen ve ormanlarla kaplı vadilerde temiz akan nehir ve çaylarda yaşayan balık baykuşlarının sayısı, yaşam alanlarını yok eden hidroelektrik santraller nedeniyle azalıyor.