Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 22 Nisan Çarşamba günü HRT Akdeniz ekranlarında Yeni Bir Gün adlı programın canlı yayın konuğu oldu.
Programa koronavirüsün Hatay ve Türkiye’deki etkilerini değerlendirerek başlayan Başkan Savaş, “Dünya, hiçbir güç, statü ve mevki farkı tanımayan bir hastalıkla karşı karşıya. Ve bu salgın bize bazı değerleri yeniden hatırlattı. Bu andan itibaren hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Maalesef bu konuda dünyada bir görüş birliği sağlanamadı” ifadelerini kullandı.
Koronavirüsle mücadeleye siyaset üstü bakılması gerektiğini ve bilim insanı kimliğiyle bunları söylediğini ifade eden Başkan Savaş, “Bu hastalıkla sadece iktidarın değil muhalefetiyle ve hepimizin birlikte mücadele etmesi gereken bir düşman. Ülkemizde şu anda orta ölçekli seviyede ilerliyor. Mücadele devam ediyor ancak mücadele tarzında daha radikal önlemler alınmalıydı. 14 ya da 21 gün sokağa çıkma yasağı uygulansaydı ülkemizdeki vaka seyri daha farklı olabilirdi” diyerek ilk alınan sokağa çıkma yasağı kararının çok yanlış yapıldığını belirtti.
Covid-19 salgınının Hatay’daki seyrini de değerlendiren Lütfü Savaş, “Salgının şehrimizdeki seyri Türkiye ortalamasının altında. Üç hastanemizde yaklaşık 50 hastamız var. Katıldığım bir televizyon programındaki ifadem yanlış anlaşılmış. Hayatını kaybeden 7 vatandaşımızdan 2 tanesinin yaşamını yitirdikten sonra Hatay’a getirildiğini belirttim. Bu vatandaşlarımızdan biri Fransa diğeri Almanya’dan geldi. Bu vatandaşlarımızın raporunda bulaşık hastalık sebebiyle yaşamlarını yitirdikleri yazıyor” diyerek sözlerinin tamamının raporlara dayandığının altını çizdi.
Geleceği doğru okuyabilmek için geçmişi iyi bilmek gerektiğini de sözlerine ekleyen Büyükşehir Başkanı Savaş, “Bu salgına karşı önlemimizi ulusça almalıydık. Belki de çok daha radikal kararlar alınmalıydı. Ekonomik tablomuz buna engel olmuş olabilir. Ancak gün birlik olma günüdür” dedi.
Hatay Büyükşehir Belediyesinin bu süreçteki hizmetlerini de değerlendiren Başkan Savaş, “Cumhuriyet Halk Partili diğer büyükşehir belediye başkanlarımızla uzaktan toplantılar gerçekleştiriyoruz. Hepimizin öncelikli amacı dezenfeksiyon. Belediyemizce kurum ve kuruluşlarda, kamusal alanlarda ve toplu taşıma araçlarında periyodik olarak dezenfeksiyon çalışması yapıyoruz. 17 bin hemşehrimize market alışverişlerine yardımcı olacak kart dağıtıyoruz. Hem belediyemizin hem de hayırsever vatandaşlarımızın hazırlayacağı gıda yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Hatay Valiliği tarafından belirtilen derneğe yardım yapıyoruz” diyerek bu sürecin iktidarıyla muhalefetiyle birlikte geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
İhtiyaç sahibi vatandaşlara yapılacak yardımların kaymakamlıklarla koordineli olarak organize edildiğini vurgulayan Başkan Savaş, “Bu konuda valilik ve ilçe kaymakamlarımızla ortak hareket ediyoruz. Belediye başkanları olarak yasalar neyi emrediyorsa biz onu yapıyoruz. Biz şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlık görevindeyken kendi çıkarttığı yasalar doğrultusunda hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu süreçte herkesin önceliğinin Türk bayrağı altında çalışmak olması gerektiğini önemle belirten Lütfü Savaş, “İnsanlarımız salgın sebebiyle kaos içerisinde. Ekonomik olarak iyi durumda değiliz. Tüm bunlar bir araya gelince vatandaşlarımızın ruh hali alarm verir duruma geldi. Onun için bu zaman ayrışma zamanı değil” ifadelerini kullandı.
Lütfü Savaş, CHP’li büyükşehir belediye başkanlarının iktidar ile herhangi bir yarış içerisinde olmadığının da altını çizdi.
Bu süreçte vatandaşlara gönderilen su faturalarıyla da ilgili merak edilenleri açıklayan Başkan Savaş, “Yasalar çerçevesinde biz vatandaşlarımıza su faturası göndermek zorundayız. Eğer göndermezsek Sayıştay’a göre suç işlemiş oluruz. Faturalarını ödeyebilen hemşehrilerimiz ödesin, durumu olmayanlar ise sonra ödesin. Suyu kesilen kim varsa geri açıldı” dedi.
Aynı zamanda belediyenin kira gelirleri ve alacakları hakkında da düşüncelerini paylaşan Lütfü Savaş, “Bu süreçte alacaklarımızda esnek davranıyoruz. Ödeme imkânı olan vatandaşlarımızdan alacaklarımızı tahsil ediyoruz. Olmayanlardan etmiyoruz” dedi.
Programın sunucusu Can Çapar’ın “AKP hükümetinin CHP’li belediyelerle ne alıp veremediği var?” sorusuna samimiyetle cevap veren Başkan Savaş, “CHP’li 11 büyükşehir belediyesi çok başarılı. Halk nezdinde itibar görüyor. İktidarın seçimlerde kayıp yaşar mıyız diye çekincesi olmuş olabilir” dedi.
Hatay Büyükşehir Belediyesinin altyapı çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha belirten Başkan Savaş, “Seçim zamanı bile altyapı çalışması yaptık. Bu süreçte altyapı çalışmamızın ve suyun önemi bir kez daha ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Altyapı çalışmaları bakımından en çok yatırımı kendilerinin yaptığını bir kez daha yineleyen Başkan Savaş, “9 tane arıtma tesisi yaptık. Asi Nehri’nin suyu Amik Ovası’na akıyordu. Biz ovamızda 5 tane arıtma tesisi tamamladık. Sırada içme suyu şebekeleri var” diyerek çalışmalarının Covid-19 salgını sebebiyle biraz erteleneceğini belirtti.
Salgın sürecinde yaşanan ekonomik sıkıntıdan her kurum gibi Hatay Büyükşehir Belediyesinin de etkileneceğini belirten Başkan Savaş, buna rağmen ekonomik yönden 30 büyükşehir arasında en iyi ilk 5 belediyeden biri olduklarını ifade etti.
Başkan Savaş, HATSU’nun borçlu doğduğunu ve hala borcu olduğunu bir kez daha yineledi.
Programın konuklarından Gazeteci Mithat Kalaycıoğlu, Büyükşehir’in projeleri hakkında Başkan Savaş’a bazı sorular yöneltti. Büyükşehir’in alternatif enerjiler üretmek için projelere devam ettiğini ifade eden Lütfü Savaş, “HATSU ile birlikte yaklaşık 14 milyon liralık elektrik faturası ödüyoruz. Bu bedelleri daha da aşağı çekmek için çalışıyoruz. Yatırımcılarla bu konuyla ilgili görüşüyoruz. Rüzgâr, güneş ve su enerjisi için görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
Programın ilerleyen dakikalarında Başkan Savaş’ın tarım projeleri masaya yatırıldı. Son günlerde çok konuşulan Yayladağı’ndaki çilek üretimi ile ilgili düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, Yunus Emre’nin dizeleriyle cevap verdi.
İşinin sevgi ve gönül almak olduğunu belirten Başkan Savaş, “Bugüne kadar hiçbir zaman Suriyeliler konusunda ırkçı davranmadım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş mücadelesi verirken herkesi gönül bağıyla bir araya getirdi ve Türkiye Cumhuriyeti bayrağı altında birleştirdi. Bayrağımız altında yaşayan herkese de Türk milleti dedi. Ben olaylara milli bakıyorum. Milliyetçilik iki ya da üç kelimeye sığmaz. Ben Atatürk’ün benimsediği milliyetçilik anlayışıyla hareket ediyorum. Ruhta ve duyguda birlikteliği seçiyorum. Türk bayrağı altında mutlu olan ve geleceğimiz için çalışan herkes benim kardeşimdir. Ben konuyla ilgili kimsenin milliyetini sorgulamadım. Muhacire yardım ederken ensarı unutmayalım dedim. Çünkü ensarın da nefesi kesilmek üzere. Yayladağı sadece bir örnek. Geçen sene Yayladağı’ndan 4 arkadaş beni ziyaret etti ve kaymakamın Suriye’den gelen vatandaşlara sulu tarım arazisi verdiğini söyledi. Avrupa Birliğinden para alarak çilek tarımı yaptıklarını ve kendilerinin arazilerini satın almak ya da kiralamak istediklerini söylediğini ifade ettiler. Suriye’den gelenlerin bu yolla maddi durumlarının iyi olduğunu söylediler. Onlara bu konuyla ilgili proje üretin ve bana getirin dedim. Sulu tarım yapmak için ne kadar tarlanın olduğunu öğrendim. 700 dönüm ekilecek yer var. Bu insanların ekecek güçleri yok. Fide desteği verirsek bu vatandaşlarımızın hayatları kurtulacak. Ayrıca göçten de satıştan da kurtulmuş olacaklar. Ve kendi kendilerine yetecek duruma gelecekler. 3 milyon 85 bin fide aldık. Bu da işin %65’ini sağlıyor. Çilek ekim zamanında gitmiştik şimdi de hasadına gittik. Gittiğimiz tarla gerçekten de ihtiyaç sahibi bir vatandaşımızındı. Çileklerin müthiş lezzeti ve aroması var. Dayanıklı ve çok rağbet gören bir çilek” dedi.
“BİZİM ÖRNEK ALDIĞIMIZ KİŞİ VE KİMLİK ATATÜRK’TÜR”
Başkan Savaş,” Türkiye’ye şu anda gelen insanların 10 bin kişisi Bayır-Bucak Türkmenleri. Gerisi de onların dışındaki insanlardır. Ama biz ayırım yapmadık. Muhacire bakma gücümüz varsa ensarı da ihmal etmeyelim ve onlara da bakalım diyoruz. Biz de bakalım iktidar da baksın. Burada Atatürk’ün ruhta ve düşüncedeki birliktelik olan milliyetçilik kavramına bakacak olursak Bayır-Bucak Türkmenlerimizin bayırda kalabilmelerini sağlamak, orada refah seviyelerini yükseltmemiz lazım. Milliyetçilik özde, ruhta, fikirde birlik olmaktır. Soy veya başka kavramlar ile içini doldurabilirsin ama bence Atatürk’ün doldurduğu kavram en güzelidir. Bizim de örnek aldığımız kişi ve kimlik Atatürk’tür” dedi. Başkan Savaş programın ilerleyen dakikalarında Dörtyol, Payas ve İskenderun ilçelerinde arıcılık ile uğraşan üreticilere verdikleri destekler hakkında bilgiler verdi.
“ÜRETİCİLERE BU SENE KASA DA VERECEĞİZ”
Hataylı üreticilere verdikleri destekler hakkında bilgiler veren Başkan Savaş , “ Zeytin üreticilerimize her sene fide vermekteyiz. Bu sene kasa da vereceğiz. Üreticilerimiz topladıkları zeytinleri torbaya koydukları zaman zeytinler hava almıyor ve asit oranları yüksek oluyor. Zeytinleri kasalara koyduğunuz zaman asit 1’in altına düşüyor. Böylece hem daha fazla verim almış oluyorsunuz hem de daha rahat satış yapıyorsunuz” ifadelerine yer verdi.
BAŞKAN SAVAŞ: BÜYÜKBAŞ HAYVANLARININ TIRNAK BAKIMLARINI ÜCRETSİZ YAPIYORUZ
Büyükbaş hayvan ile yerli üreticileri de unutmadıklarını belirten Başkan Savaş, “ Yerli üreticilerimizin büyükbaş hayvanları için tırnak kesim makinesi aldık. Büyükbaş hayvanların yıllık bakımı 150 TL ama biz büyükşehir belediyesi büyükbaş hayvanların tırnak bakımlarını ücretsiz yapıyoruz. Büyükbaş hayvanlar bir sene ahırda kalınca ve dışarı çıkmayınca tırnağı uzuyor. Hayvanların tırnakları uzayınca da süt, et ve yavru verimi %10 düşüyor” dedi.
“KENDİ KENDİNE YETEN BİR ŞEHİR OLMALIYIZ”
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hakkında düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş,”Koronavirüs bize önce insanlığımızı ve ihmal ettiğimiz ne kadar değer varsa o değerin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Bu virüs birçok ülkenin ihraç ettiği ürünü ihraç etmesini durdurdu. Rusya önce bütün ihracatını durdurdu daha sonra da kısmen açtı. Herkes içe kapanıyor. Biz içe kapanalım demiyorum ama kimseye muhtaç olmadan kendi rızkımızı kendimiz temin edelim. Bu durumda paralarımız pek bir şey ifade etmiyor. Eğer bir kıtlık veya gıdada eksiklik var ise satılmamaya başlanıyor. Satılmayınca da istediğiniz kadar paranız olsun bir anlamı yok. Bu yüzden kendi kendine yeten bir şehir olmalıyız” dedi.
“ÇOK STRATEJİK İŞLER YAPIYORUZ”
Başkan Savaş, “ Biz çok stratejik işler yapıyoruz. Bu durum kimseyi rahatsız etmesin aksine mutlu etsin. Ülke adına ve şehrimiz adına düşünen insanlar var çalışıyorlar desinler. EXPO’yu turizm ve ticaret için hazırladık. Hatay’ı gastronomi şehri olarak tescilledik. HADO’yu yapıyoruz. İki buçuk yıldır çalıştığımız ve son altı ayda hız verdiğimiz kırsal kalkınma planımız var. Ekip kurduk ve şu anda üç tane uzmanın koordinatörlüğünde altyapı çalışmalarımız var. Hatay’da ziraat odası başkanları ve muhtarlar ile çalışıyoruz. Kim kendi bölgesine mikro ve makro seviyede endrüstriye, çiftçiye ve ticarete nasıl katkı sağlar diye düşünmekteyiz” açıklamalarında bulundu.
Konuşmalarının devamında Başkan Savaş, Büyükşehir Belediyeleri ile kooperatifleşme üzerine çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve kendi kendine yeten bir şehir olunması için önemli çalışmalara imza attıklarını açıkladı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Hassa’nın en önemli ürünü üzümdür. Ve bu ilçemizde üzüm üç tane tüccarın elinde. Bu üç tüccar oradaki üzümün fiyatını belirliyor. Üreticiler, ürünlerin bir kısmını Samandağlıların aldığını söylediler. Bu da üreticilerin satacak yer bulamadıkları anlamına geliyor” dedi.
“TÜRKİYE’NİN DEFNESİNİN %70’İNİ HATAY VE MERSİN KARŞILIYOR”
Başkan Savaş, “Hatay, tıbbı ve aromatik bitkiler konusunda çok zengin bir şehir. Türkiye’nin defnesinin %70’ini Hatay ve Mersin karşılıyor. Bu işte de üç tüccar var. Bizimkiler dal ve yaprak olarak topluyor ve kabala usulü satıyor. Defnenin meyvesi, çekirdeği ve yağı var. Ve birçok kozmetik sanayide kullanılıyor” dedi.
“BEN ÜRETMEK İSTİYORUM DİYEN KİM VARSA ONA DESTEK OLMAK İSTİYORUZ”
Başkan Savaş, “Antakya ve İskenderun başta olmak üzere satış reyonları yapacağız. Sadece kooperatiflerde ürettiğimiz ve bizim kefil olduğumuz ürünleri satacağız. Aynı zamanda diğer büyükşehir belediyelerindeki ürünleri de alıp satacağız. Bizim ürünlerimizi de onlar kendi reyonlarında satacaklar. Burada büyük tüccarlar ve çiftçilerimiz ile mücadelemiz yok. Kimse bizi yanlış anlamasın. Ben üretmek istiyorum diyen kim varsa ona destek olmak istiyoruz. Derdimiz küçük çiftçiyi kendine yeter hale getirmek, teknoloji ile buluşturmak ve gelir seviyesini arttırmaktır. Allah bana ömür verdikçe bunun mücadelesini vereceğim” ifadelerini kullandı.
“250 KADIN EVİNE VE AİLESİNE KATKI SAĞLIYOR”
Başkan Savaş, “İhtiyaç sahibi 250 kadınımız köylerinde Hatay’ın çiçeklerini yetiştiriyorlar. Biz seralar oluşturduk, tohum ve fideleri onlara veriyoruz. O seraların yarısında bizim için diğer yarısında da kendileri için ekim yapıyorlar. Bu önemli proje ile 250 kadın evine ve ailesine katkı sağlıyor” dedi.
“BEN HİÇBİR ZAMAN PARTİ AYRIMI YAPMADIM”
Herhangi bir parti ayırımı yapmadan çiftçi ve yerli üreticileri desteklediklerini belirten Başkan Savaş, “3 milyon 85 bin fide verdik. Fide verdiğimiz bir vatandaşımızı daha dün tanıdım. Biz AKP’liyiz, başkan size vermez demişler. Hangi parti olursa olsun yeter ki topraklarını terk etmesinler ben onlardan başka bir şey istemiyorum. Ben hiçbir zaman parti ayırımı yapmadım. İnsanları doğduğu bölgeye, mezhebine göre ayıran bir insan değilim. Benim için ruh ve düşünce birlikteliği yeterli” dedi.
“BU İŞ VALİLİK VE KARAYOLLARI ARACILIĞI İLE OLUR”
Arsuz–Samandağ yolu asfalt çalışmalarının yapımı ile ilgili gelen soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “Sayın Valimiz ile Hatay’a hizmet etmek için buradayız. Çalışmalarından dolayı kendisine çok teşekkür ederim. O yolu biz yapacaktık fakat Vali Bey kendi yapmak istedi. Yolun geri kalanı bize ait ise yaparız. Ama 18 yıllık iktidar da yapsın ne olacak. Keşke daha önceki valiler de bu çalışmayı yapsalardı. Şu anki Türkiye’nin ekonomik boyutu kötü durumda ve bizim burada kamulaştırma yaparak bir iş yapma şansımız yok. Bu iş ya Valilik ya da Karayolları aracılığı ile olur” dedi.
Başkan Savaş, “Sadullah Bey bugün Ak Parti’de olsaydı bir sıkıntı olmaz yapardı bunu. Yol, adliye, cezaevi ve birçok konuda Sadullah Bey’in bir telefonu yetiyordu. Şimdi iktidar partisinin beş tane milletvekili var. Abdulkadir Bey de siyaseti bilen bir kardeşimiz. 5 km’lik yolu yaptırmaması işten bile değildir. İktidarın burada en çok göze çarpan milletvekili. Bürokraside gücü vardır. Bunu Kaleköy halkına hediye edebilir. Büyüklük, yapmakla olur. Kaleköy halkı da iktidar partisine çok oy veriyor” dedi.
“GEÇEN DÖNEME GÖRE DAHA İYİYİZ”
AKP’li milletvekilleri ile görüşüp görüşmediği sorusunu yanıtlayan Başkan Savaş, “ Görüşüyoruz herhangi bir problemimiz yok. Geçen döneme göre daha iyiyiz. Geçen dönem kendimizi ifade etmek için beş yıl geçirdik. Belediyede birçok sistemi değiştirdik ve yeniden dizayn ettik. Beş yıl içerisinde nereden darbe gelecek diye elimizde kalkanla gezdik. Şimdi meclis olsun belediye başkanları olsun daha iyi durumdayız. Sanki birilerine ben zarar vermişim gibi geçmiştekiler beş yıl intikam peşinde koştular. İktidar yarışına girmişiz ve halk bizi tercih etmiş. Mecliste de onları tercih etmişler biz buna da saygı duyuyoruz” dedi.
“95 BİN NOKTADA 12 AY BOYUNCA ARA VERMEDEN LARVA MÜCADELESİ VERİYORUZ”
Hatay’ın 15 ilçesinde haşere ile mücadele ettiklerinin altını çizen Başkan Savaş, “95 bin noktada 12 ay boyunca ara vermeden larva mücadelesi veriyoruz. Geçen sene ilaç alımında bir sıkıntı oldu ve iki buçuk üç ay problem yaşadık. Ama şu anda hiç problemimiz yok. Biz muhtemelen bir sene içerisinde kendi ilacımızı kendimiz üreteceğiz. Geçen yıl 7 milyona temin edilen ilacı biz bu sene 500 bine temin ettik. Bir seneye kadar ruhsatlarımızı alıp ilacımızı kendimiz üreteceğiz. Ve ihtiyaç sahiplerine de satacağız. Haziran ayı başından itibaren havadan ilaçlamalara da başlayacağız. Bu işin %95’i larva mücadelesi diğer %5’lik kısım ise havadan mücadele. Mayıs ayında ilaçlama yapmıyoruz. Çünkü ilaçlama yaparsak doğaya faydalı birçok canlıyı öldürmüş oluruz. Bakanlık da izinleri Haziran ayı başında başlatıyor” dedi. Dörtyol’da yapılan mezbahane hakkında gelen soruları yanıtlayan Başkan Savaş, müteahhitin kendi içerisinde sıkıntı yaşadığının ama mezbahaneyi kısa zaman içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı.
“ARAŞTIRMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
HADO hakkında bilgiler veren Başkan Savaş, “Korona ve ekonomik şartlardan dolayı Haziran ayında başlatamayacağız. Çünkü ekonominin canlanması ve insanların ceplerinde paralarının olması lazım. Başlatırsak da az yolcu ile yapamayız. Bazı konularda tereddütlerimiz var. Bu işi bilen ve Orta Doğu ile çalışan iki genç arkadaşlarımız Beyrut yerine Hayfa limanına yapsak daha iyi olacağını söylediler. Bu konuda araştırmalarımız devam ediyor” dedi. Teleferik ile alakalı gelen sorulara açıklık getiren Başkan Savaş, “Teleferik için çalışıyoruz. Müze ve istasyon inşaatı devam ediyor. Yap-işlet-devret sistemi isteyen birkaç şirket var. Onlar ile irtibat halindeyiz” ifadelerini kullandı.
“LİG BÜYÜK İHTİMALLE HAZİRAN AYININ BAŞINDA SEYİRCİSİZ OYNANMAYA BAŞLAYACAK”
Hatayspor’un son durumu ile ilgili bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Arkadaşlar ile birlikte yakından takip ediyoruz. Futbolcular kendi evlerinde mevcut durumlarını korumak için plan dâhilinde antrenman gerçekleştiriyorlar. Bu ayın 25’inden itibaren antrenmanlarına başlamalarını istiyorum. Çünkü büyük bir ihtimalle Haziran ayının başında ligler seyircisiz oynanmaya başlanacak. Haziran ayı içerisinde maçlar biter. İl sınırlarında sorun olmadığı müddetçe futbolcular gelir, temas etmeden sosyal mesafeye uyarak sporunu ve antrenmanını yapar. Hızlı maçlar olacağı için fiziksel, dayanıklılık, kondisyon ve nefes anlamında sıkıntı yaşamamak lazım. Dayanıklılık çok önemli, hazır olmak lazım. Hazır olmazsak maçlarda fire veririz” dedi.
BAŞKAN SAVAŞ: HATAY’IN TÜM DENİZ KIYISINI BİZ TEMİZLİYORUZ
Mevcut iktidarın çıkarmış olduğu büyükşehir yasası ile Hatay Büyükşehir Belediyesinin İskenderun sahil bandında hiç park ve yeşil alanının olmadığını ifade eden Başkan Savaş, “Denize fazla destek olamıyoruz ama Hatay’ın tüm deniz kıyısını biz temizliyoruz. 2 tekne, 2 römork ve 85 işçi ile biz temizliyoruz. Kritik yerlere cankurtaran kulübeleri yaptık ve onlara cankurtaran veriyoruz. Nisanın 15’i ile kasımın 15’i arasında 85 işçiyi istihdam ediyoruz. Özellikle Samandağ Çevlik Sahili’nde biz önlem almadan önce çok fazla insan hayatını kaybederdi. Çıkan yasaya göre sahildeki dolgu alanlarının bize verilmesi gerekirdi. Bundan önceki valimiz Celalettin Lekesiz nerede borç varsa nerede sıkıntılı bir iş varsa büyükşehire bıraktı, güzel yerleri de ya kamuya ya da iktidar belediyelerine verdirdi. Ama Allah bu; kısa çöp uzun çöpten hakkını alır elbet” ifadelerine yer verdi.
Programda seyircilerden gelen soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “Ulaşım sektöründe giriş çıkış ücretlerini %50 düşürdük. Ama şu anda Hatay Büyükşehir Belediyesinin ekonomisi mazot desteği yapmaya müsait değil. Biz özel sektörü kamulaştırmaya çalışmadık. HBB olarak 8-9 otobüsümüz var gerisi özel sektörün. Onları birleştirmeye ve iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Pazar denetimleri ile ilgili de görüş bildiren Başkan Savaş, “Pazar yerleri ilçelere ait. Biz bu işin uzmanı olarak bilgilerimizi paylaşıyoruz. insanları daha seyrek noktalarda alışveriş yapma imkanı bulmaları için birçok tavsiyede bulundum” dedi.
Otobüs seferlerinin yetersizliğinden şikâyet eden vatandaşlar için de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Otobüs seferleri az bulunabilir ama çok yapılırsa bu kez de otobüsçüler bu işin altından kalkamaz. Herkes bu zor zamanları en az zararla atlatmayı hedef edinecek. İnsanlarımızı da iş yeri sahipleri idare edecektir. Çünkü esnafımızın da ayakta durması lazım. Esnafa gücümüz olmadığı için ekonomik destek yapamıyoruz, iktidar da yapamıyor, çok fazla sefer yaptırırsak masrafları karşılayamazlar. Bu dönem birbirimizi idare edeceğimiz bir dönem” dedi.
“OLAĞANÜSTÜ ŞARTLARDA İNSANLARDAN OLAĞAN HAREKET BEKLEMEK DOĞRU OLMAZ”
Su faturalarının abonelere gönderilmesi ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Su faturasını biz mecburen gönderiyoruz. Ödeyebilenler ödeyebilir ama ödeyemeyenlere önümüzdeki üç ay hesap sormayacağız. Düzenli maaş alan insanlar bunu zaten biriktirmez, sıkıntıda olan vatandaşlarımıza da illa öde demiyoruz. Olağanüstü şartlarda insanlardan olağan hareket beklemek doğru olmaz. Ödeme yapmak istediği zaman da taksit yaparız hiçbir sorun olmaz” diyerek söz verdi.
Belen ve Arsuz’a yapılan hizmetlerden de bahseden Başkan Savaş, “İki ilçeye de çok büyük alt yapı yaptık. Arsuz’da bir kanalizasyon bile yoktu. Arsuz çok bakir bir yerdi ne yoluna ne üst ne de alt yapısına dokunulmamıştı. Çok meşakkatli bir hizmetti ama halkımız sağ olsun tüm meşakkati çekti. Şimdi diğer mahalleler için de çalışıyoruz” dedi.
Serinyol-Arsuz yolu ile ilgili de bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Orada 3 şeritli yol yapmak istiyoruz ve EXPO’dan önce bitirmek istiyoruz. Hem EXPO’ya faydalı olsun hem de yazın Belen’deki yoğunluğu biraz rahatlatsın istiyoruz. Hem yolu kısaltmış olacağız hem de ekonomik olarak mazot ve benzinden tasarruf etmiş olacağız, hem de EXPO’da trafiği hızlandırmış olacağız” dedi.
“250 BİN HATAYLI 22 BİN KİTABA ULAŞABİLECEK”
100’üncü yılını kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda il genelinde hayata geçirdiği sosyal etkinlikleri açıklayan Başkan Savaş, “ Biz yarın tüm imkânlarımız ile cadde ve sokaklarda eğlenceye hazırlanıyorduk. Müzikle birlikte çocuklara balon gönderecek; balkonlarına bayrak asmasını desteklemek için etkinlik oluşturacaktık. Ama sokağa çıkma yasağı var. 100 yıllık TBMM’nin açılışını ilk defa hüzünlü ve buruk kutlamış olacağız. Ama akşam saat 21.00’de İstiklal Marşımızı herkes balkonuna çıkarak okuyacak. HBB olarak arkası yarın adlı radyo tiyatrosu yapıyoruz, arkadaşlarımız benim sosyal medya hesaplarımdan çocuklarımıza masal da anlatıyor. 28 ana dalda 22 bin kitabın olduğu ücretsiz bir kütüphaneye sahipsiniz. HBB’nin sayfasından giriyorsunuz ve oradan kitaplara ulaşabiliyorsunuz. Bu sayı artacak. Boyama kitabı ve oyuncak dışında gerçekleştirdiğimiz bu proje ile 250 bin Hataylı bu imkândan faydalanabiliyor. Her alanda çocuklarımızın, gençlerimizin ve yaşlılarımızın okuyacağı kitapları sizlerle buluşturduk” açıklamasında bulundu.
Bugüne kadar biz çok konser hazırlığı yaptık ama şehitlerimizden dolayı hayata geçiremedik. İnşallah 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızda bu virüs belasından kurtulmuş oluruz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı da birlikte kutlarız. Hem İskenderun bölgesinde hem de Antakya merkezde iki tane konser veririz. Çünkü insanlarımız artık coşmak istiyor, hep hüzünlü millet olduk biraz da sanatla olmak lazım” dedi.
“HEM ULUSAL EGEMENLİĞİN 100. YILINI HEM DE RAMAZAN AYI’NI KUTLUYORUM”
Son olarak ulusal egemenliğin 100. Yılına özel olarak düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk bize çok şey bırakmış çok emek etmiş, çok dağınık bir Anadolu’yu bir millet haline getirmiş. İlk meclisi de toplamış. İlk meclis sonrası 1924’te ulusun egemenliğine dayalı bu meclisin adına kanun çıkarmış ulusal egemenlik bayramı demiş. 1929’da bu ulusal egemenliği çocuklara emanet ediyoruz demiş. O tarih de Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ilan edilmiş. O gün bugündür her yıl çocuklarımızla birlikte coşkulu bir bayram kutlaması yapıyoruz. Ulusun egemen olduğu, padişahlık sisteminin bittiği ve benim gibi insanların da belediye başkanı olabildiği (Fırsat eşitliği ) bir sisteme geçiliyor. İlk defa bu sene bu Covid-19 yüzünden coşkuyla kutlayamayacağız. Bizim çocukluğumuzdaki coşku maalesef son yıllarda yoktu. Daha küçük alanlarda kutlanıyordu. Ben isterdim ki 19 Mayıs’ı da 23 Nisan’ı da eskisi gibi statlarda kutlayalım. Biz eskiden kutlamalara ekonomik olarak zayıf bir aile olduğumuz için hep önlüklü çıkardık. Bir kere doktor olarak çıktım ama önlüklü çıkmak bile bizi onurlandırırdı. O trampetin sesini duymak bizi heyecanlandırırdı. O günleri çok özlüyoruz, bir an önce yeniden yaşanması taraftarıyız. Çünkü çocuklara Atatürk’ün bize aşıladığı ruh ve düşünce birliği bu günlerde daha fazla aşılanıyor. Çocuklar milli kültürü ve geçmişi ile gurur duyuyor. Gelecekle ilgili kendisini ona göre hazırlıyor. Ben hem ulusun egemenliği adına hem de çocuklarımız adına Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutluyorum. Bundan sonraki süreç içerisinde daha coşkulu kutlamayı temenni ediyorum. Bunun dışında Perşembe akşamı Cuma günü Ramazan ayı başlıyor. Tüm İslam âleminin Ramazan Ayını tebrik ediyorum. İnşallah Ramazan Bayramı’nda çifte kutlama yaparız, hem virüsten kurtuluruz hem de sevdiklerimizle kucaklaşırız. Bu fırsatı bizlere veren HRT Akdeniz ailesine ve gazeteci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Tez vakitte bu virüs belasından kurtulmak için ulus olarak Rabbim bizi aynı istikamette yürütsün’ dedi.