BOTANİK LADİN’DEN Yüksek Standarta Çim Üretimi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay’ın önde gelen kadın girişimcilerinden olan ve Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nidal Özdemir uzun yıllar boyunca dünya genelinde yapılan çalışmalar sonucunda daha düşük maaliyetli, daha dayanıklı ve daha kullanışlı yeni çim türlerini sahibi olduğu Botanik Ladin Çiçekçilik üretim tesisinde üretmeye başladı.
Asya Kıtası’na ait Japonya bölgesinde varlık gösteren Zoysia ve St Augustine çim türlerini gerekli çalışmalar sonucunda Hatay’ın ve ülkemizin iklim koşullarına uygun olarak yetiştirerek üretim yapan Yüksek Ziraat Mühendisi Nidal Özdemir, sıcağa ve soğuğa ayrı ayrı hassasiyet duyan çimleri geliştirerek her mevsimde kullanılabilecek diğer türlere nazaran daha uzun ömürlü çimler üretiyor.
BÖLGEYE ELVERİŞLİ
Yeni bir çim ihtiyacı fikrinin nereden doğduğana ilişkin açıklamada bulunan Nidal Özdemir: “Daha güçlü, daha kullanışlı, daha şık ve daha az maaliyet gerektiren çim türlerini şehrimize kazandırmayı amaç edindik. Çünkü küresel ısınmanın ve dünyadaki insan nüfusunun artmasına bağlı olarak su tüketiminin de artması sonucunda günümüz koşullarında daha az suya ihtiyaç duyan çimler üretmeyi amaçladık. Yaptğımız araştırmalar ve testler sonucunda Zoysia ve St Augustine çim türlerinin bölgemize ve kriterlerimize uygun olduğuna kanaat getirdik.” açıklamasında bulundu.
İKLİME UYGUN
Özdemir: “Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklarının artması sonucunda çimlerde oluşan sararma, kuruma ve yanmalardan dolayı dünya üzerinde sıcağa ve tuzluluğa dayanıklı, kendini yenileyebilen dar yapraklı çim çeşitlerini araştırmaya başladık. Bu araştırmacılar sonucunda bazı çeşitlerin kendi bölgemize getirerek bölgedeki toprak ve iklim yapısına uygun olarak adaptasyon sürecini işleyerek insanların kullanımına sunmaya karar verdik.” ifadelerine yer verdi.


ESTETİK GÖRÜNÜM
Üretim tesisinde yaptğımız söyleşi esnasında Zoysia ve St Augustine çim türleri hakkında bilgilendirmede bulunan Nidal Özdemir: “Bir metrekarelik alana en az 16 fide düşüyor. Çok az suya ihtiyaç duymasına rağmen toprakla buluşması halinde geniş kapsamlı olarak sağlam kökleriyle toprağa yayılıyor. Diğer çim köklerinde olan öbek öbek sararma ve yanmalar bu çim türlerinde hiçbir şekilde görülmüyor. Aksine diğer türlere nazaran daha sık ve daha şık bir görünüme sahip. Çimlerin oksijen sağlamak dışında güzel görünümleriyle motivsayon yükseltmek gibi özellikleri de mevcut. Bu bakımdan dayanıklı ve tasarruflu olan bu çim türleri aynı zamanda estetik bir görünüm de kazandırıyorlar.” diye belirtti.
UZUN ÖMÜRLÜ DÜŞÜK MAALİYETLİ
Beş yıllık bir AR-GE çalışması sonucunda elde edilen verilerle iki yılı aşkın süredir daha dayanıklı ve daha az maaliyet gerektiren çim türleri ürettiklerini kaydeden Botanik Ladin Çiçekçilik sahibi ve Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nidal Özdemir: “Toprak seçiciliği olmayan, kolay yayılım gösteren ve sürdürülebilir olan bu çim türleri hava sıcaklığı 15 derecenin altına düşünce kendini korumaya alıyor. Hava sıcaklığı 5 derecenin altına düşünce ise tüm hayati fonksiyonlarını durduruyor. Hava sıcaklığının 15 derecenin üstüne çıkmasıyla tekrar yeşeriyor. Doğanın dönüşüm yaşadığı bu evrimsel devinim sürecine hazırlık olarak her iklimin bir güzelliği olduğuna ilişkin müşterilerimize bu konuda psikolojik olarak faydalı bilgilendirme yapıyoruz. Fakat her durumda ve iklim koşulunda çimlerinin yeşil olmasını isteyen müşterilerimiz için de Sonbahar mevsiminde serin ilklim çim tohumu ekimi yapıyoruz. Yaz mevsimi için ekilen çim, kışın kendini korumak adına uykudayken kışlık çimler hüküm sürüyor. Havaların tekrar ısınmasıyla birlikte de baskın olan çim türü tekrar hakimiyet sağlıyor. Böylelikle 12 ay boyunca her mevsim kesintisiz çim alanı elde etmiş oluyoruz.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu