Çeltikte Yüksek Rekolte Bekleniyor!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay’ın Hassa İlçesi Mazmanlı Bölgesinde volkanik araziye ekilen ve ata tohum olarak geçmişten bugüne devam eden çektik ekiminin hasadına başlandı. Bu yıl rekoltenin yüksek olması bekleniyor.
Hassa’da çeltik üreticileri bugünlerde tatlı bir telaş içerisinde. Altı ay önce volkanik arazide suyun içerisine atılan ata tohumları, bu günlerde olgunlaşarak başak haline geldi. Yüzyıllardır çeltik ekimi yapılan bölgede yöre halkı, ellerine aldıkları orakla biçerek çeltik hasadını yapıyor. Birçok yerde biçerdöver ile yapılan hasat burada arazi şartlarının müsait olmaması, kayalık bölgelerdeki çelikler ise elle biçiliyor.
Hatay’da sadece Hassa bölgesinde bin 400 dekar alanda ekilen çektik ekibinden bu yıl 840 ton rekolte bekleniyor. Hasat edilen çektikleri bölgedeki düz arazilerde kurutulmaya bırakılıyor. Kurutulan çeltikler, geleneksel usulle elekten geçirilerek, taş dibeklerde (soku) kadınların maharetli ellerinde pirince dönüştürülürken, çektiklerin çoğunluğu ise modern tesislerde işleniyor.
Osmanlı usulü saka yönetiminde ekilen çeltikler, para usulü pay ediliyor. Ata tohumu özelliğini geçmişten bugüne kadar devam ettiren çeltik, tekrar kendi tohumlarından üretilerek geçmişten bugüne kadar süre geliyor. Türk Patent Endüstrisinden ‘Aktepe Derviş Pirinci’ adıyla patenti alındığı belirtilen çeltiklerin ekimi bölgede yüzyıllardır devam ediyor.
Şeker oranı düşük olan bu pirinç vatandaşlar tarafından da aşırı ilgi görüyor ve bugün 70 TL’den satışı yapılıyor. Üreticiler yetkililerden destekleme yapılmasını istiyor.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu