Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Konacık Balıkçı Barınağında 2022-2023 Yılı Balıkçılık Av Sezonu Açılış Töreni gerçekleştirildi. Düzenlenen törene Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Hatay Ak Parti Milletvekili Abdulkadir Özel, Hatay MHP Milletvekili Lütfi Kaçıkçı, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Sahil Güvenlik Grup Komutanı, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği Başkanı Yüksel Akgöl, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Celal Bilen, Işıklı Konacık Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cuma Aslan, Arsuz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serkan Yılmaz, İskenderun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Hatlar, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ufuk Sakallı, birçok balıkçı ve yöre halkı katıldı.
Balıkçılık av sezonu açılış töreninde konuşma yapan Hatay Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Ülkemizin, uzun sahil şeridi, yaygın iç sular ve nehir sistemleri sebebiyle önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarına sahip olduğunun altını çizerek “Türkiye su ürünleri açısından hem ithal eden, hem de ihraç eden bir ülke konumunda olup su ürünlerinde net ihracatçı durumdadır. Avrupa Birliği (AB) Ülkelerine İhracatını yaptığımız tek hayvansal ürün balıktır. Yarattığı katma değer ve istihdama katkısı ile stratejik öneme sahip olan su ürünleri sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişmektedir. Sektörün ekonomiye katkısı, tarımsal üretim değerindeki yeri ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar önem arz etmektedir. Balık avcılığı ve yetiştiriciliği bakımından zengin olan ülkemiz, içeriği bakımından vitaminler, proteinler, yağ asitleri, mineraller bakımında oldukça zengin olan balığın haftada en az iki kez tüketilmesi önerilmesine rağmen, kültürel değerlerimizin de etkisiyle balık tüketiminde oldukça geride kalmıştır. Dünyada ortalama yıllık kişi başı balık tüketimi 20 kg civarında iken balık tüketimi ülkemizde sadece 6,8 kg’ dır. Ülkemizde balık tüketiminin az olması sebebiyle farkındalık oluşturmak ve kişi başı tüketim miktarını arttırmak amacıyla her yıl İl Müdürlüğümüzce okullarda ve topluma açık alanlarda, “Balık Ekmek” etkinlikleri yapılmaktadır. İlimizde 2021 yılı için bu miktar ; deniz balıkları avcılığı 4625 ton 692 kg, diğer deniz ürünleri avcılığı 292 ton 285 kg ve yetiştiricilik yolu ile yapılan üretim toplam 4348 ton olarak gerçekleşmiştir.
Ülkemizin zengin su ürünleri potansiyelini ve değişik türlerin üretimine izin veren avantajlarımızı kullandığımızda sektörden daha fazla pay alabileceğimiz aşikardır. Bu sebeple balıkçılığı geliştirmek amacıyla Bakanlığımız tarafından geleneksel kıyı balıkçılığı yapan balıkçılarımıza tekne boyuna göre her yıl destekleme ödemesi yapılmaktadır. İç su balıkları yetiştiriciliği yapan müteşebbislerimize ise ürün desteği verilmektedir. Ayrıca denizlerimizde son yıllarda görülen istilacı türlerin temizlenmesi amacıyla balıkçılarımıza destekleme ödemesi yapılmakta ve İl Müdürlüğümüz Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü dalış ekibi denizlerimizin bu türlerden temizlenmesi kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir. İlimiz İskenderun Liman Başkanlığına bağlı ve Müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılan 387 balıkçı gemisi olup, 12 metreden büyük gemi sayısı 52 adet, 12 metreden küçük gemi sayısı 335 adettir. Amatör balıkçı sayısı 4.802 ve Gerçek kişi Ruhsat Tezkeresi sayısı 24.607 ’ dır. Marmara, Ege ve Karadeniz’de 1 Eylül iken Akdeniz’de 15 Eylül itibariyle balıkçılık av sezonu açılacaktır. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizin önemli geçim kaynaklarından olan balıkçılık, zengin balık popülasyonunu sekteye uğratmamak adına balıkların üreme büyüme gibi dönemleri baz alınarak yılın belli dönemlerinde av yasağı getirilmektedir.
TÖRENİN SONUNDA KATILIMCILARA BALIK EKMEK DAĞITILDI
Çok çeşitli balık popülasyonlarına sahip olan ülkemiz yılın her döneminde tatlı ve tuzlu sularda yenilebilen balık türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Sularımızdaki bu zenginliğin korunabilmesi ve ekolojik dengenin sağlanabilmesi için belirlenen tarihler arasında balıkçıların avcılık yapabilmesi, bu tarihler dışında ise balık avcılığının yapılmaması için bir dizi önlemler alınmaktadır. Denizlerin korunması, su ürünlerinin korunması ve balık avcılığında sürdürebilirliğin sağlanması amacıyla uygulanan balık avcılık sezonu yasağı, bölgemizde 15 Eylül 2022 tarihi itibariyle son bulacaktır. Hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmek dileğiyle, rastgele “dedi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri, balıkçı teknesi ile temsili denize açıldı. Törenin sonunda katılımcılara balık ekmek dağıtıldı.