ÇÖLOĞLU, ESNAFIN 1,5 YILINI DEĞERLENDİRDİ VE MÜCBİR SEBEBİN UZATILMASINI İSTEDİ ESNAFIMIZIN ÖDEMELERİNİ YAPMASI MAALESEF MÜMKÜN DEĞİL!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu yüzyılın felaketine neden olan depremin üzerinden geçen yaklaşık bir buçuk yıllık süreçte esnafın geldiği noktayı değerlendirdi.
On bir ili etkileyen 6 Şubat depreminin en fazla derin yaralara neden olduğu Hatay’da esnafların yeniden ayağa kaldırılması için yapılan çalışmaları ve gelinen noktayı paylaşan Oda başkanı Mustafa Çöloğlu “Felaketin üzerinden bir buçuk yıllık bir süre geçti. Esnaflarımız yeni yeni toparlamaya başladı” dedi.
Esnaflara yeni işe yeri dağıtıldığını anımsatan Çöloğlu “Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Esnaflarımız yeni yeni toparlanırken, birçok esnafımız da sermayelerini kaybettiler. İş yerleri tamamen enkaz altında kaldı. Yeniden bunların ayağa kalkması, tekrardan sermayelerini güçlendirmesi biraz uzun sürecek. Tarım ve Kredi Kooperatiflerinden 200-250 bin gibi para çektiler ama bunlar çok büyük paralar değil. KOSGEB’e gelince, bir kısma verdi, bir kısma vermedi. Diğerlerine de ödeme yapılabilmesi için hala kaynak arandığı söyleniyor. Böyle bir durumda esnaflarımız yine de mücadelelerini veriyorlar. Çünkü başka çaremiz yok” diye konuştu.
Burada yıllardır esnaflık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, bundan sonra da esnaflıklarına da devam etmek istediklerini ifade eden Oda Başkanı Çöloğlu “Şimdi de bu mücbir sebebin 8. Ayın sonu itibarı ile bitme gibi bir durumu var. Esnaflarımızın bu toparlama döneminde bir de vergilerinin, BAĞKUR’larının ödemeye başlanacak olması esnaflarımızı tabi ki de endişelendiriyor. Ancak şu an kendi masraflarını çıkartabiliyorlar. Ayrıca yaz dönemi öyle bir sıcak hava var ki, neredeyse vatandaş dışarı çıkıp alışveriş yapmak istemiyor. O yüzden bu mücbir sebebin biraz daha uzatılması gerekiyor. 3 ayda bir uzatılma yapılıyor ama bana göre bu daha uzun yapılması gerekiyor. 2026 yılının başına kadar uzatılsın ki vatandaş önünü görebilsin. Esnaflarımız da ne yapacağına o zaman daha iyi karar verebilir. Biz yetkililerden bu mücbir sebebin uzatılmasını istiyoruz. 8. Ayın sonunda eğer uzatılmaz ise, zaten normal şartlarda da ancak geçimini sağlayan esnaflarımızın bu ödemelerini yapması maalesef mümkün değil. O yüzden kesinlikle bu sürenin uzatılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu