CORONA GÜNLERİNDE UYKU DÜZENİNE DİKKAT!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Merhabalar;
Bilindiği üzere uyku insan hayatının en temel ve vazgeçilmez faaliyetlerinin başında geliyor ve ayrıca bağışıklık sistemimizin güçlü olmasında önemli faktörlerden biridir.
Nedeni ne olursa olsun insanın ruh sağlığındaki en ufak değişim ‘’uyku’’ yu etkilemektedir. Tabi ki uyku düzeni de ruh sağlığını etkiler. Bu nedenle uyku, her gece belli sürelerde gerekli kalitede sağlanmalıdır. Çünkü uykuda insan vücudunun bedensel ve zihinsel verileri depolanır, hafıza ve metabolik süreçleri düzenlenir. Vücudumuz karanlıkta uyumaya eğilimlidir ne kadar karanlıkta uyursak o kadar melatonin salgılanır ve almış olduğumuz kaliteli uyku sayesinde erken uyanıp gün ışığından da faydalanmış oluruz.
Korona sürecinde çalışma saatlerinin değişmesi, eğitim sürecine verilen ara vs. ve psikolojik olarak değişen kaygı düzeyimiz gibi etkenler maalesef uyku düzenimizde ciddi değişikliklere yol açmaktadır.
Bu süreçte sağlıklı bir yetişkin için (25-45) yaş arasında 7 saat normal uyku süresi olarak kabul edilir. 45 yaşından sonra uyku düzeyi yaşla beraber devam ederek 6,5 saate kadar iner. Fazla uyku ya da uykusuzluk baş ağrısı, stres, duygu durum bozukluğu gibi çeşitli fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirecektir.
Peki Uyku Düzeni Nasıl Sağlanmalıdır?
– Aynı saatte uyunup uyanmaya özen gösterilmeli ama tabi ki bu her gece 3’de uyuyup o şekilde rutin sağlamak değil =)
Gün ışığından yararlanacağımız şekilde özen göstermeliyiz.
– Yatakta televizyon izlenmemeli ve telefon kullanılmamalı (gece geç saatte sosyal medyadan haberli takip etmek vs.)
-Ev içinde düzenli egzersizler yapılmalı çünkü düzenli olarak belirli bir miktar egzersiz yapmak, uzun süre içinde uykuda derinleşmeyi sağlayacaktır. Ancak günün birinde yapılan tek bir egzersizin ertesi gece uykuya olumlu katkısı olmamaktadır.
– Gündüz şekerlemesi diye tabir edilen kısa uykulardan uzak durulmalı, gündüz yatakta uyumadan zaman geçirmek de gece uykusuzluğa neden oluyor,
– Gece geç saatlerde ağır yemekten kaçınılmalı
-Bilindiği üzere sağlıklı yaşam, sağlıklı yemek; sağlıklı uykuyu getirir. Özellikle geç saatlere doğru kahve, çay, alkol alımını durdurabilirsek uyku kalitemizi iyileştirebiliriz.
-Açlık da tokluk gibi uykuyu bozar o yüzden uyumadan önce ılık bir süt veya benzeri bir içek uykuya yardımcı olacaktır.
– Günlük programlar yapılmalıdır. Evde çalışsak dahi belli bir saat belirlememiz ve rutin hayatımızdaki gibi günlük çalışma saatlerimizi ayarlamamız gerekmektedir.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu