Covid-19 virüsüyle ilgili yapılan bir araştırma, Corona Günlerinin herkesin yaşamında ve davranışlarında çok sayıda değişikliğe neden olduğunu ortaya koydu.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci’nin Corona Günlerinde, Türkiye’deki 40 ilde yaşayan 741 kişiyle sosyal medya aracılığıyla görüştüğü araştırmada, Covid-19 virüsünün on binlerce kişinin ölümüne neden olurken, herkesin yaşamını da değiştirdiği belirlendi.
Adana, Adıyaman, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Batman, Bitlis, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, İzmir, İstanbul, Karabük, Kars, Kayseri, Konya, Mersin, Malatya, Mardin, Muğla, Nevşehir, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yalova’da yaşayan ve aralarında öğrenci, öğretmen, esnaf, gazeteci, muhasebeci, memur, akademisyen, balıkçı, tamirci, ev hanımı, tezgahtar gibi meslek sahiplerinin bulunduğu kişiler Corona Pandemisi ile ilgili soruları yanıtlarken, katılımcıların tamamının Corona’nın yaşamlarını değiştirdiğini söylediği öğrenildi.
Araştırmada sorulan sorulara karşılık Corona Günlerinde en çok temizlik maddeleri, dezenfektan ve ekmek tüketiminin arttığı yanıtı alındı. 134 kişi, herhangi bir ürünün tüketimini arttırmadığını belirtirken, çok sayıda katılımcı günlük yaşamında çay ve kahve tüketiminin arttığını bildirdi. Pandemi nedeniyle hemen herkesin evlerinde kaldığı günlerde en çok yapılan eylemler kapsamında 307 kişi en çok film izleyip yemek yediğini, 193 kişi yemek yeyip uyuduğunu, 177 kişi kitap okuduğunu, 117 kişi oyun oynadığını veya sohbet ettiğini ya da ödev yaptığını belirtirken, 99 kişi de diğer günlerden farklı bir şey yapmadığını belirtti.
Araştırmaya katılanlardan 633 kişi medyada yer alan çelişkili veya taraflı haberlere çok kızdıklarını söylerken, insanların kafasını karıştıran, gerginliği arttıran kişilerin konu edildiği yapımlara öfke duyduklarını bildirirken, salgını kullanarak kazanç sağlamaya çalışan fırsatçıların konu edildiği yapımları da şiddetle eleştirdiği belirtildi. Çok az kişinin (52 kişi) medyanın Corona Günlerinde başarılı bir sınav verdiğini düşündüğünü dile getirdiği, medyada yer alan, yardımların kişiselleştirilmesi, şova dönüştürülmesi ve bazı yardımların engellenmesi haberlerinin de 528 kişiyi çok kızdırdığı öğrenildi.
Corona Günlerinde Türkiye’de de bazı medya yayınlarının çok tepki aldığı, salgının medyada siyaset malzemesi olarak kullanılması, konuyla ilgisi bulunmayanların sık sık medyada görünüp ileri geri konuşması, bazı yardımların engellenmeye çalışılması haberleri, medyanın, kitle halinde yasadışı sokağa çıkışları sürekli göstererek insanları tahrik etmesi, sürekli tartışmaların insanları gerdiği ve kızdırdığı sonucuna ulaşıldı. Araştırmaya katılan kişilerden 416sı, salgın günlerinden sonra insanların davranışlarının ve toplumsal yaklaşımların değişeceğini düşünmediğini söylerken, 115 kişi toplumun ve dünyanın değişeceğine inandığını bildirdiği, diğer katılımcılar ise yorum yapmadığı bildirildi.
Prof. Dr. Sedat Cereci’nin sosyal medya aracılığıyla yaptığı Corona Günleri, Medya ve İnsan Davranışları araştırmalarının devam ettiği, sonuçların aşamalı ola