Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Biyolog Dr. Samim Kayıkçı , Ruhsal ve bedensel sağlığımıza katkı sağlamak için doğayla ve diğer insanlara bağlarımızı güçlendirmemiz gerektiğini vurguladığı yazısında:”Felaketler çağında yaşıyoruz. Önce pandemi ardından deprem felaketi bizden pek çok şey aldı. Canlarımız, evlerimiz, mahallelerimiz, şehrimiz… Ne çok kaybettik. Kapanmayan derin yaralarımız var. Herşeye rağmen hayat devam ediyor, devam edecek.
Şimdi belki de eksikliğini en çok hissettiğimiz şey neşemiz. Sokakta gülen bir yüz görmek çok zor. Endişeli, mutsuz insanlar çok fazla. Kaybettiklerimizin acısı ve gelecek kaygılarımızın yarattığı stres çok ağır. Bu toksik stres insanların ve toplumun sağlığını oldukça olumsuz etkilemektedir.
İnsanı insan yapan onu hayata bağlayan, umutlu ve mutlu hissettiren bireysel ve toplumsal birçok eksik var hayatımızda.
Şehrin keşmekeşi insanı ruhen ve bedenen çok zorluyor. Özellikle doğasına yabancılaşan insanın bu büyük stresle baş etmesi çok zor ve yorucu oluyor. Sosyal bir canlı olan insan, doğanın bir parçasıdır. Doğayla ve diğer insanlara bağlarını kopardıkça yalnızlaşır, güçsüzleşir.
Ruhsal ve bedensel sağlığımıza katkı sağlamak için doğayla ve diğer insanlara bağlarımızı güçlendirmeliyiz. Bunu yapabilmek için bu güzel şehir bizlere büyük fırsatlar sunuyor.
Hatay ili barındırdığı eşsiz doğal güzellikleriyle ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir yere sahiptir.
Bu eşsiz güzellikler her mevsimde doğa yürüyüşleri ve doğa turizmi gibi doğa ile bağ kurabileceğimiz, sosyalleşebileceğimiz etkinlikler açısından çok yüksek bir potansiyel barındırır.
Kış aylarında doğadaki pek çok canlı sessizliğe bürünür. Bazıları ise bu ayları bekler. Bu canlılar kışın en çetin şartlarına meydan okurcasına doğayı eşsiz renklere boyarlar. Martılar, ördekler, kardelenler, çiğdemler, süsenler, nergisler, sümbüller…
Kimi binlerce şiire konu oldu… kimi efsanelere… kimi şarkılara… Onlar doğanın asi çocukları…
İlimizin doğal güzelliklerinin belirlenmesi, tanıtılması ve bu zenginliklerin alternatif turizm faaliyetlerinde değerlendirilmesi, hem bu güzelliklerin korunmasına hem de ilimizde turizm faaliyetlerinin çeşitlenerek gelişmesine destek olacaktır.
Bununla birlikte bu faaliyetler hem doğa ile hem de birbirimizle bağlarımızı güçlendirecek, kaybettiğimiz “neşemizi” geri kazanmamıza katkı sağlayarak hem bireysel hem toplumsal sağlığımızın düzelmesine olanak tanıyacaktır.”ifadelerine yer verdi.