İskenderun Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Şenöz, aldıkları hammadde %100-150 artışla birlikte maliyetlerinin yükseldiğini belirterek, zam değil, %20’lik artış ile Hatay’da ekmek fiyatlarında düzenleme yapıldığını söyledi.
İskenderun Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Şenöz ekmek için kullandıkları undan, ham maddelere, işçi, elektrik giderlerine kadar yapılan zamların sürekli değişkenlik gösterdiğini aktararak “Hatay-İskenderun’da ekmeğin kilogramını 25 TL’den alan vatandaş şimdi Kilosunu 33-34 TL’den almaya başladı” dedi.
BUNA BİZ ZAM DEMİYORUZ
Hatay’da 17 Temmuz’dan itibaren yeni ekmek zammını aldıklarını ifade eden İskenderun Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Şenöz “Ama ben zam demek istemiyorum, bu fiyat düzenlemesi bizim için. Devletin bize sağlamış olduğu 500-600 liralık unları 380-390 liraya aldığımız için ekmeğin kilogramını 25 TL’ye satıyorduk. Şu anki fiyat düzenlenmesinde ekmeğin gramı 33 -34 ‘TL arasında Hatay İskenderun için söylüyorum bunu, %20’ye tekabül ediyor. Ekmek temel gıda değildir, doyurucu bir besin. İnsanların gelişmesi için et, süt ,peynir, balık ve bakliyat bunları yemesi lazım, bu ürünlerde maalesef her gün zam yapılıyor. Zaten son zamlar da bizim %20’lik artışımızı başlamadan hepsini alıp götürdü” diye konuştu.
EKMEK FİYATLARINI SADECE FIRINCILAR BELİRLEMİYOR
Ekmek fiyatlarının sadece fırıncıların belirlemediğinin altını çizen bununla ilgili komisyon toplantısında belirlendiğini de belirten Şenöz “Devletin yetkili kurumlarından temsilcilerin oluşturduğu üst kuruluşlar toplanarak Belediye yetkilisi, fırıncılar odası yeklisi, vali yetkilisi, Ticaret müdürü yetkilisi, Ticaret odasından bir komisyon ekmeğin fiyatını belirliyor. Biz sadece kendilerine maliyet girdilerimizle ilgili verileri veriyoruz, ona göre bir fiyat düzenlemesi yapılıyor ve bize bildiriliyor. Bu fiyatın tamamı ayrıca fırıncının değil, bakkallar ile bayilere üretilen ekmekten ıskonto uygulanıyor. Biz aldığımız ücretin %15-20’sini bakkallara bayilere ıskonto olarak veriyoruz. Yani biz 1000 ekmek çıkarttığımız zaman bir fırıncının kasasına 7 bin TL girmiyor ancak 4.500 TL kasasına giriyor. Çünkü ürettiğimiz ekmeğin %80 %90 bayilere dağıtıyoruz. 1.500’e yakın bayilerin ıskontosu, taşımacılık, işçilik var. Kasamıza 4.500 TL bile girmiyor. Türkiye’de üretilen ekmeklerin %80 veya %90 bayilere dağıtılıyor. Biz fiyat istediğimiz zaman ancak 2 ay sonra fiyat geliyor. Onda da bütün ürünlerimize her gün değişik şekillerde zam yapılıyor” şeklinde konuştu.