Deprem felaketinin ardından Hatay’ı ayağa kaldırmaya çalışan sivil toplum üyeleri, çok büyük sorunlarla tek başlarına mücadele etmeye çalıştıkları eleştirisinde bulundu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından yerle bir olan Hatay, felaketin üzerinden altı aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen kent genelinde susuzlukla mücadele sürüyor, en temel ihtiyaçlara dahi ulaşmada sorun devam ettiği için kenti ayağa kaldırıp güçlendirme çalışmaları yapmak da zorlaşıyor.
Bölgedeki vatandaşların girişimleriyle kurulan yerel dernekler, çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere temel ihtiyaçları temin edip, özellikle kadınlar için istihdam alanı oluşturma konusunda çalışmalar yapıyor. Ancak bu çalışmalar için hiçbir şekilde destek alamamak, sivil toplum üyelerinin motivasyonlarının düşmesine neden olurken, “Devletin yapması gereken şeyleri biz mi yapmalıyız gerçekten?” sorgulamalarını ortaya çıkarıyor.
HATAY DİĞER 10 DEPREM İLLERİNE BENZEMİYOR
Hatay’ın diğer 10 deprem illerine benzemediğine dikkat çeken Hatay STK üyeleri, “Hatay’ın özel ilgi görmesi gerekiyor, bunun için de ‘Özel Afet Bölgesi’ ilan edilmesi gerekiyor’ görüşlerini sundular ve devlet yetkililerinden Hatay’a ayağa kaldırmanın tek çaresi olarak gösterdiler.