CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’ın yeniden inşası sürecinde kullanılan ve AFAD tarafından belirlenen deprem ivmesinin, deprem öncesi ivmesiyle aynı olmasını Meclis gündemine taşıdı.
Olası depremlerde aynı yıkıcı sonuçlarla karşılaşmamak için deprem ivmesinin güncellenmesini isteyen Güzelmansur İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Güzelmansur “Hatay’ın yeniden inşa sürecinde AFAD tarafından belirlenen deprem ivmesi deprem öncesi ivmesiyle aynı. Depremin hızını gösteren ivme depremden önce 0,46 depremden sonra da aynı ivme kullanılıyor. Oysa Hatay’daki ivme 1,3 ile 2 arasındaydı. Aynı deprem ivmesi kullanılırsa aynı yıkıcı sonuçlarla karşılaşırız. Niye aynı ivme kullanılıyor? Çünkü deprem sonrası ivmesi kullanılırsa maliyetler artacak. Bu kabul edilemez.” dedi.
MALİYETLERİ AZALTMAK İÇİN Mİ DEPREM ÖNCESİ İVMESİ KULLANILIYOR?
Asrın felaketi olarak adlandırılan bir afet sonrasında dahi deprem öncesi ivmesi üzerinden hesap yapılmasının nedeninin maliyetleri azaltmak olup olmadığını soran Güzelmansur’un cevaplanmasını istediği sorular şunlar:
6 Şubat 2023 sonrasında Hatay’da kullanılan deprem ivmesi nedir?
Aynı ivme üzerinden hesap yapıldığında gelecekteki depremlerde Hatay’da daha az yıkıcı sonuçlara ulaşmayı beklemek mantıklı mıdır?
Asrın felaketi olarak adlandırılan bir afet sonrasında dahi deprem öncesi ivmesi üzerinden hesap yapılmasının nedeninin maliyetleri azaltmak olduğu iddiası doğru mudur? Doğru ise, bu uygulamayla Hatay insanının canı paranın gerisine atılmış olmuyor mu?
AFAD Hatay’da kullanılan deprem ivmesini değiştirecek midir? Değiştirecekse ne zaman değiştirecektir? Depremden sonra yapılan ve deprem öncesi ivmelerinin kullanıldığı binalarda ne tür önlemler alınacaktır?