Kültürel Miras Antakya Boğmasının Son Ustası

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Antakya, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, zengin kültürel dokusuyla öne çıkan bir şehir. Bu zengin miras, geleneksel el sanatlarında da kendini gösteriyor. Özellikle Antakya Boğması adı verilen özel takılar, hem estetik görünümleri hem de taşıdıkları kültürel değerlerle dikkat çekiyor.

Bu geleneksel takının Hatay’daki son ustası olan Corc Suadioğlu, Kültür ve Sanat Çarşısı’ndaki atölyesinde mesleğini yaşatmaya devam ediyor. Kendisiyle atölyesinde buluşarak Antakya Boğması üzerine sohbet ettik. Bir yandan büyük bir özen isteyen takı üzerinde çalışırken, bir yandan da bu sanatın geçmişini ve önemini bizlere anlattı.
Corc Suadioğlu, bu mesleği babası Cebrail Suadioğlu’ndan öğrendiğini belirtiyor. Babasının da dönemin sayılı ustalarından biri olduğunu anlatan Suadioğlu, çocuk yaşlarda atölyede bu sanata adım attığını söylüyor. İlkokul yıllarında, yarım gün okulda, yarım gün atölyede geçirdiği zamanlarla Antakya Boğması’nı öğrenmeye başladığını ifade ediyor.

Bu özel takılar, altın ve gümüşten üretiliyor ve tamamen el işçiliğiyle hazırlanıyor. İnce tel işçiliği, oyma desenleri, çiçek motifleri ve Osmanlı döneminden esinlenen figürler, Antakya Boğması’nın en belirgin özellikleri arasında yer alıyor. Suadioğlu, kullandığı kalıpların Antakya Boğması’nın en eski kalıpları olduğunu ve bunları hâlâ büyük bir özenle koruduğunu vurguluyor.
Geçmişte Antakya Boğması’na sanat dünyasından birçok ünlü ismin ilgi gösterdiğini belirten Corc Suadioğlu, özellikle Barış Manço ve Cem Karaca gibi sanatçıların eşleri için bu takılardan satın aldığını anlatıyor. Ayrıca, Antakya konulu dizilerde aksesuar olarak da kullanıldığını ekliyor.

 

1982 yılından bu yana kendi atölyesinde bu sanatı icra eden Suadioğlu, bir Antakya Boğması’nı yaklaşık bir haftada tamamladığını ve her bir parçanın büyük bir sabır ve emek gerektirdiğini belirtiyor.
Son yıllarda geleneksel takılara olan ilginin artmasıyla birlikte, Antakya Boğması da yeniden popülerlik kazanmış durumda. Hem nostaljik bir hava taşıyan hem de modern tasarımlarla harmanlanan bu özel takılar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Corc Suadioğlu, bu kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurgulayarak, “Her bir ayrıntısı onlarca parçadan oluşan el yapımı Antakya Boğması, her evde olmalı. Çünkü bu sadece bir takı değil, Antakya’mıza özgü bir sanatın yaşatılması anlamına geliyor,” diyor.
Antakya Boğması’nın zarafetini yakından görmek isteyen herkes, Kültür ve Sanat Çarşısı 34 numarada bulunan atölyeyi ziyaret edebilir.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu
BAŞARILAR HATAYSPOR!
Devamı
# Team P W D L PTS