Hatay Valisi Mustafa Masatlı, rezerv alan projesinin ödeme koşulları, sağlamlığı ve güvenli konutları ile tamamen vatandaşların lehine bir proje olduğunu söyledi.
Depremden sonra Asi Nehri kenarlarında sınırlı bir bölgede başlattıkları rezerv alan ile ilgili kendilerine 106 bin başvuru olduğunu kaydeden Masatlı, şimdi ruhsat alan sadece 260 binanın olduğunu belirtti. Rezerv alan projesi ile ilgili vatandaşların endişelenmelerine gerek olmadığını kaydeden Vali Masatlı, yaptığı açıklamada, “Rezerv alan içerisindeki vatandaşların endişelerini hoşgörüyle karşılıyoruz. Esas olan rezerv alan içerisinde olmayıp vatandaşları yanlış bilgilendirmeleridir. Aslında bizim normal şartlarda vatandaşlarla ilgili bir problemimiz yok. 136 bölgede rezerv alan çalıştık. Bu bölgenin 60’ı aktif. Biz tarihin en büyük afetiyle karşılaştık. Gönlümüz ister ki vatandaşların hepsi kendi konutlarını kendileri yapın. Ama süreç böyle işleyemez. Biz ilk aşamada rezerv alanları sınırlı tuttuk. Köprü ve civarını belirledik. Burayı eski dokusunu yansıtacak şekilde yapalım istedik. Daha sonra vatandaşlardan bir kısmı biz yapacağız dediler. Yerinde dönüşüm konusu bu sebeple gündeme geldi. İnsanlar bu talepte bulunabilir. Yerinde dönüşüm yapacak kişilere de devletimiz bağımsız bölüm başına 750 Bin TL hibe ediyor. 750 bin TL de 2 yıl ödemesiz 10 yıl sıfır faizle kredi imkanı veriyor. Bu arada gerek zemin etüdü, gerekse de yapı denetimi ile ilgili de 40 Bin TL bağışta bulunuyor. Bu seçenek vatandaşın önüne sunulunca 104 bin müracaat aldık. Şu anda 97 bin küsuru kaldı. 6 bini başvuruyu geri çekti. Orta hasar ve üstü olanlara süre verdik. 4 Temmuz’a kadar bekledik. Projelerinizi hazırlatın, planınızı yapın ve inşaatınıza başlayın diye. Fakat geldiğimiz noktada 260 civarı ruhsat alan oldu. Yerinde dönüşümün durumu budur.
2025’İN SONUNDA TÜM HAK SAHİPLERİNE EV VE İŞYERLERİNİ TESLİM EDECEĞİZ
Rezerv alan konusunda vatandaşlarımızın bazıları istemedi. Biz de normal karşıladık ve proje alanından çıkarttık. 2500 kişi tekrar rezerv alana alın diye dilekçe verdiler. Rezerv alan tamamen vatandaşın lehinde bir düzenlemedir. Vatandaşın daha sağlam ev ve işyerlerinde oturması için yapıldı. Devletimiz almak değil vermek üzerine çalışır. Binaların tamamlanma ortalaması 1-1,5 yıl arasındadır. Şu anda şehrimizin her tarafı şantiye alanı gibi. Bundan sonraki süreçte binalar birden yükselecek. Çünkü zeminde çok uğraştık. Zemin bayaa bir zamanımızı aldı. Şehrimizi sağlam zeminlere inşa edeceğiz. Güçlü ve modern binalar yapacağız. Vatandaşımızı afetin sonuçlarına maruz bırakmayacağız. Cumhurbaşkanımızın bize olan talimatı açıktır. Eskisinden daha güçlü modern ve güzel ev ve işyerlerinizi 2025’in sonuna dek konutu ve işyerlerinizi teslim edeceğiz. Devletimiz rezerv alanda yapılan binaların bedelinin yarısını affediyor. Vatandaşın evinin depremden 1 gün önceki değeri hesaplanıyor. Bu değer kalan değerden düşülüyor. Eğer değer kalırsa da hurda demir fiyatı günümü rakamlarıyla çarpılıyor ve o da yarı fiyattan düşülüyor. Bütün bunlar hesap edildiğinde vatandaşın neye endişe edeceklerini de be merak ediyorum. Altyapı bedelini de devletimiz ödüyor. Vatandaşlarımızın endişe etmelerine gerek yok. 600 konutlara gidin bakın. İnşallah Aralık ayında teslim edeceğiz. 500 konutları da sene başında teslim edeceğiz. Emek-Aksaray’da konutlarımızı teslim edeceğiz. Endişe etmeye gerek yok. Rezerv alan içerisinde vatandaşlara kaç evi veya işyeri varsa o kadar verilecek. Anahtara anahtar kısaca. Hedefimiz vatandaşlarımızın deprem öncesinde yaşadıkları yerde yaşamasıdır. Konutlar tamamlandıktan sonra kura çekimi gerçekleştirilecek. Vatandaşa çıkan daireni katı, yönüne göre şerefiye değerlemesi yapılarak ödeme planı çıkartılacak” ifadelerini kullandı.