MERKEZDEN KIRSALA GÖÇ GERÇEĞİ!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay’da 6 Şubat depreminin ardından kent merkezlerinda ağır hasar oluşunca daha dağlık, zemini sağlam olduğu nedeniyle evlerin yıkılmadığı köylere göç başladı.
Deprem sonrası şehre iç göç yaşandı, bir hareketlilik oldu. Bu hareketlilik bir yandan kalabalık şehirlerin daha da kalabalık hale gelmesine, diğer yandan ise afet yaşanan şehirlerin nüfusunun azalmasına neden oldu. Depremzedelerin büyük bir çoğunluğunun geçici ve kış şartları nedeniyle sığınacak bir yer bulamadığı için ayrılmak zorunda kaldı.
Kendine güvenli yer arayan depremzedelerin bir kısmı başka şehirlere, çoğunluğu ise kırsal kesimlere göç etti.
KIRSALDA NÜFUS PATLAMASI
Deprem sonrası Altınözü, Reyhanlı, Yayladağı ve Belen’de nüfus patlaması gerçekleşti. İlçelerin nüfusu yüzde 25 artarak, kırsal kesimler yoğunlaştı.
Reyhanlı’nın önceden köy olan kırsal olarak geçen Bükülmez Mahallesi’nin nüfusu depremden sonra yüzde 25 oranında arttı. Muhtar Hüseyin Dolgun, Kırsal kesimlere göç eden vatandaşlar, daha dağlık, zemini sağlam olduğu nedeniyle evlerin yıkılmadığı köylere akın etti.
Uzmanlar, merkezden kırsala göçün nedenlerini sıralayarak, “İnsanların kırsal kesimde de hâlâ bağları var. Bu önemli bir şey. Çünkü neticede insanların kırsaldaki ahşap evleri, tek katlı evleri daha güvenli. Bir biçimde sığınmak için de olsa buralara gidebildiler veya orada müstakil arazilerin üzerine geçici barınmak için belki bir konkeynır, çadır, barınak oluşturabildiler. Bu şehir dışına göç etmemek açısından veya bu göçü frenlemesi açısından önemli bir gösterge. İç göç dediğimiz zaman sadece başka kentlere olan göçü değil, köylere doğru da bir hareketliliği de konuşmuş oluyoruz” görüşünü savundular.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu