Çok daha önce yazmam gereken ama çevre gündeminin değişkenliği ve yoğunluğundan dolayı bugüne kalan son derece önemli bir konu bugünkü yazım. Plastik Atık Kirliliği…
Plastik kirliliği hakkındaki tartışmalar dünya çapında artarken küresel plastik atık ticareti de son yıllarda gündeme oturdu. Plastikler doğada uzun süreler çözülmeden kalabilir. Mikroplastik denen küçük parçacıklara ayrılarak suya, hayvanlara ve bunlardan insan bulaşabilir. Araştırmacılar, tehlikeli virüslerin plastik üzerinde otostop yaparak tatlı suda üç güne kadar bulaşıcı kalabildiğini bulmuştur. Stirling Üniversitesi araştırmacıları, bu virüslerin bulaşıcı kaldıklarını ve potansiyel bir sağlık riski oluşturduklarını aynı zamanda atık su arıtma tesislerinin mikroplastikleri yakalayamadığını makalelerinde yayınladı.
Hal böyle iken biz dünyanın plastik çöplüğü haline geldik. Greenpeace araştırmalarında; Türkiye, 2020 yılında Avrupa’dan 659 bin 960 ton plastik atık ithal ederek Avrupa’dan en çok atık alan ülke oldu ve bu ithalat halen sürüyor. Türkiye’ye 2020 yılında en çok plastik atık gönderen ilk beş ülke: İngiltere, Belçika, Almanya, Hollanda ve Slovenya olarak tonlarca plastik atıkla dünya çevre örgütlerinin kayıtlarına geçti. 2021’de ithal edilen toplam plastik atık 685 bin 443 ton oldu. Giderek artan bir atığın içindeyiz. Buraya gelen plastiklerin nasıl dönüştüğü ya da bertaraf edildiği ise ayrı bir konu.!
Biz hızla doğamıza zehir saçan plastikleri ithal ederken dünya ne yapıyor?
Kanada bu yılın sonundan itibaren tek kullanımlık plastikleri yasaklama kararı aldı.
Avrupa Birliği, çevre kirliliğiyle mücadele kapsamında tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımına yasak getirdi. Bu kapsamda Almanya’da plastik tabak, çatal, kaşık ve pipetlerin kullanımına ve satışına yasak getiriyor. Fransız hükümeti ise plastik kullanımına ilişkin yasak kararını 2021 yılı başında yürürlüğe koydu. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan’da bile tek kullanımlık plastikler yasaklandı. Türkiye hala tonlarca plastik ithal ediyor!!
Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını bir aktivist olarak talep ettiğim gibi plastik atık ithalatının da yasaklanmasını istiyor ve bununla ilgili herkesi bu kampanyalara destek vermeye çağırıyorum. Ülkemiz ne plastik, ne asbestli gemi söküm çöplüğü değil.