Akademisyen ve belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci’nin Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Proje Biriminin katkılarıyla çektiği belgesel film “Çokkültürlü Hatay Mutfağı”, 2022 yılında İtalya’nın Napoli kentinde düzenlenen Faito Doc Festivali’nde gösterilecek.
Binlerce yıla dayalı kültürüyle, Gastronomi şehri Hatay’ın mutfağının konu edildiği “Çokkültürlü Hatay Mutfağı adlı belgesel filmin, Amerika, Asya ve bazı Avrupa ülkelerinden sonra İtalya’da gösterime gireceği bildirildi.
1992 yılından bu yana, yaklaşık 30 yıldır belgesel film çeken Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından üniversite proje biriminin katkılarıyla çekilen, Hatay’ın çokkültürlü mutfağının anlatıldığı belgesel “Çokkültürlü Hatay Mutfağı” (Multicultural Hatay Cuisine) adlı çalışmanın, Hatay mutfağını kültürel tarihiyle ele aldığı, Hatay’ın en eski halkları olan Süryaniler, Ermeniler, Yahudiler ve Arapların ve diğer etnik grupların Hatay mutfağına katkılarını ortaya koyduğu belirtildi.
Akademisyen ve yönetmen Prof. Dr. Sedat Cereci’nin 27. Belgesel filmi olan Çokkültürlü Hatay Mutfağı adlı filmin Lübnan’da yapılan ilk gösteriminin ardından, Güney Kore, Japonya, İspanya, Almanya, Arjantin, Hindistan, Nepal gibi ülkelerden sonra İtalya’da da gösterim listesine alındığı öğrenildi. Kuramsal çalışmalarının yanında uygulamalı çalışma yapan nadir bilim adamlarından biri olan akademisyen, ve belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından 2020-2021 yıllarında yönetilen, üniversite proje birimi tarafından desteklenen, Hatay Mutfağının çokkültürlü yapısını tarihsel bağlamda ele alan filmin, çokkültürlü özelliğinin uluslararası alanda ilgi topladığı dile getirildi.
Hatay mutfağını tarihsel bağlamda ele alan filmin hazırlıkları sırasında, detaylı tarih araştırması yapıldığı öğrenildi. Asurlular, Akadlar, Yahudiler, İbranilerin yoğun olarak yaşadığı, Mezopotamya’nın kuzey uzantısı olan Hatay’ın binlerce yıla dayalı çokkültürlü mutfağını konu edinen ve Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından 2020-2021 yıllarında çekilen filmde Antakya, Defne, İskenderun, Arsuz, Samandağ, Altınözü, Yayladağı gibi yerlerde yapılan çekimlerde, Hatay’ın çokkültürlü yapısını oluşturan Nusayri, Ortodoks, Arap, Alevi, Sünni, Türkmen unsurlarla görüşüldüğü, her etnik grubun mutfak kültürüne yer verildiği dile getirildi. Hatay’ın dünyaca ünlü mutfağının şöhretinin, çokkültürlülükten, çeşitlilikten ve tarihinin binlerce yıla dayanmasından kaynaklandığı dile getirildi.
Uzun araştırmalarla ortaya çıkan Çokkültürlü Hatay Mutfağı adlı filmin yapımında 19 kişinin görev aldığı öğrenildi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri biriminin katkılarıyla çekilen filmde Dr. Öğr. Üyesi Ömer Eren’in tema danışmanlığı, Cafer Yaylacı, Hakan Karataş, Emel Koç ve Mustafa Eniç’in koordinatör olarak katkıda bulunduğu, Yavuz Türkmen’in kurgu operatörü, Celal Kıssacık, Hasan Kaya ve Bülent Ateş’in müzisyen olarak görev aldığı bildirildi. Filmin İngilizce altyazı ile ilk gösteriminin Lübnan’da yapıldığı, 2022 yılında da bir çok ülkede gösterileceği dile getirildi.
Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, çoğu etnik konularda ve değişik dillerde belgesel filmler çektiği ve 50den fazla ülkede festivallere katıldığı öğrenildi. Uzun süredir çokkültürlülük üzerine çalışan Prof. Cereci’nin, Türkçenin yanı sıra Arapça, Kürtçe, Süryanice filmler çektiği, İngilizce ve Almanca kitaplar ve makaleler yazdığı öğrenildi. Prof. Dr. Sedat Cereci’nin en son, kendi biyografisini konu edinen oto-doc çalışması “Bir Filim Adamının Filmi” adlı belgeseli çektiği açıklandı.