Defne Hastanesinin başarılı diyetisyenlerinden Diyetisyen Gizem Ayabaktı Ramazan’da kilo almadan nasıl beslenmemiz gerektiğini anlatırken sahurda ve iftarda nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.
KİLO ARTIŞI İÇİN BESLENMEYE DİKKAT EDİN
Normal koşullarda bireylerin beslenme programında 3-4 öğün yer alırken, bu miktar Ramazan ayında 2 öğüne düşer; güneşin doğuşundan batışına kadar geçen sürede aç kalınır. Bu zamanlarda fazla yemek yenmediğinde kilo verme durumu gözlenirken, aç kalma korkusuyla çok fazla yemek yendiğinde ise bireylerde kilo artışı görüldüğünden bahseden Diyetisyen Gizem Ayabaktı, Ramazan ayında beslenme konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor. Yanlış beslenerek metabolizmayı yavaşlatma riski taşındığını belirten Ayabaktı, sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden bir öğün tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.
SAHURDA UZAK DURULACAK BESİNLER NELERDİR?
Diyetisyen Gizem Ayabaktı, ‘Ramazan ayında 2 ana öğünden biri olan sahur kesinlikle atlanmamalıdır. Ayabaktı süreli açlıklar metabolizmanın yavaşlamasına neden olacağı için, sahurun yapılması oldukça önemlidir.’diyerek Ramazan ‘da ki en önemli noktanın sahur olduğuna dikkat çekiyor. Kahvaltılık türünde, çok ağır olmayan fakat aynı zamanda tok tutucu besinler tüketmek gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Gizem Ayabaktı , sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini söylerken mide rahatsızlarının oluşmasını engelleyebilmek için özellikle yağlı besinlerden uzak durulması gerektiğini söylüyor.
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR UZMANLARA DANIŞMALI
Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı söyleyen Diyetisyen Ayabaktı ancak bazı hastalıklarda (şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği vb.) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemesi gerektiğini kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemli olduğunu vurguluyor.