Sigaradan Kurtulmanın Yolları

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Her yıl sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Uzmanlar, kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok ölümcül hastalık riskiyle karşı karşıya bırak sigara alışkanlığından kurtulmanın profesyonel yardım ve güçlü iradeye vurgu yapıyor.

 

Sigara, dünya genelinde milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden ve bağımlılık yapan bir madde olarak biliniyor. Sigara içenlerin büyük bir kısmı, bu alışkanlığı bırakmayı denemiş olsa da nikotin bağımlılığı nedeniyle sigarayı bırakmak zorlayıcı bir süreç hâline gelebiliyor. Ancak sigara içmenin yol açtığı sağlık sorunları, bu alışkanlıktan kurtulmanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Sigara bağımlılığının yıkıcı etkileri

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, sigara, küresel sağlık krizlerinin başında yer alıyor ve her yıl milyonlarca ölüme sebep oluyor. Sigara içmek, kalp hastalıkları, felç, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer kanseri ve diğer birçok kanser türünün yanı sıra, solunum yolu ve diyabet gibi hastalıkların da başlıca nedenlerinden birini oluşturuyor. Ayrıca, sigara içmek bağışıklık sistemini zayıflatıyor, yaraların iyileşmesini geciktiriyor ve vücudun genel sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Sigara içmek sadece içeni değil, çevresindekileri de tehdit ediyor. Pasif içicilik, sigara dumanına maruz kalanlar için de büyük riskler taşıyor. Özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar pasif içiciliğin en çok etkilenen grupları oluşturuyor.

Sigara alışkanlığından kurtulma yolları

Uzmanlar, sigara bağımlılığından kurtulmak zorlu bir süreç olsa da, bu hedefe ulaşmanın mümkün olduğuna da dikkati çekiyor. Sigarayı bırakmanın bazı yolları, “Profesyonel destek almak, davranışsal terapi, sosyal destek, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme ve hedef belirleme” olarak sıralıyor.

Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya: Gençlerin sigara ve elektronik sigara salgınından korunması gerekiyor

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya da, gençlerin sigara ve elektronik sigara salgınından korunması gerektiğini söyledi.

 

Sigaranın, nikotin bağımlılığının yaptığı hastalık olduğunu ve tedavi edilebileceğini ifade eden Doç. Dr. Çetinkaya, “Bu zararlı alışkanlık, dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biridir. Tütün kullanımı her yıl dünya genelinde 8,7 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmaktadır. İkinci el duman maruziyeti (pasif içicilik) yılda 1,3 milyon insanın ölümüne yol açmaktadır. Yaklaşık 6 saniyede bir kişinin ölümüne neden olmaktadır. Tüm çocukların yaklaşık yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş hava solumakta ve her yıl 65 bin çocuk pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 15 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin sigara kullanım oranı yüzde 27,1’e düşmüşken ne yazık ki 2024 yılında yüzde 31.2’ye yükselmiştir. Ülkemiz, hâlen dünyada tütün kullanımı açısından 7. sırada yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde tütün tüketimi belirgin biçimde inişe geçmişken, Türkiye’deki tüketimin istikrarlı biçimde artmasının öncelikle bir toplum sağlığı felaketi anlamı taşıdığını belirtmek gerekmektedir” dedi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu
BAŞARILAR HATAYSPOR!
Devamı
# Team P W D L PTS