TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

 

Sınav sonuçlarının açıklanması sonucu tercih hazırlık süreci başlamış bulunmakta. Bu süreçte öğrencilerin hayatları, hayalleri büyük önem taşımaktadır. Tercih yaparken idealler göz önüne alınmalı ve gereken araştırmalar muhakkak yapılmalıdır. Adayların kendilerine şu soruları sorup cevap vermeleri gerekmektedir;

-Gelecekte ne yapmak istiyorum?

-Benim yeteneklerim nelerdir?

-Sahip olduğum özellikler seçtiğim mesleğe ne kadar uygun?

-Bilgilerim, yapabildiklerim ya da yapamadıklarım neler?

-Neler yapmaktan hoşlanıyorum?

-Ne hayal ediyorum ve geleceğe ilişkin planlarım neler? Gibi sorulara muhakkak cevap bulmaları gerekmektedir.

Daha sonrasında ÖSYM’nin hazırlamış olduğu ‘2020 Tercih kılavuzu’ndaki tüm program ve bölümler muhakkak incelenmelidir. Ve tercih yaparken Okul Psikolojik Danışmanlar, öğrenci ve veli ile beraber bu süreci yürütmeleri kesinlikle yetkin olmayan kişiler ile tercih yapmamaları gerekmektedir.

Öğrencilerde bu dönemde tercih kaygısı yaşanmaktadır.

TERCİH KAYGISI

-Çevremdeki insanlar tercihlerime ne der?

-Maddi sorunlar yaşar mıyım?

-Ailemin istediği meslek bu muydu? Ya da kendi tercihim ne derece doğru?

Oysa bu düşünceler sadece kaygı ve stres oluşturacaktır. Ailelerin bu konuda mantıklı destekler vermesi, öğrencinin tercihlerine ve yeteneklerine saygı duyması, ailenin değil de öğrencinin istediği mesleği seçmesinde olumlu olarak destek vermeleri öğrenci psikolojisine olumlu destek sağlayacaktır.

ÜNİVERSİTE TERCİH DÖNEMİ STRESİ VE AİLELERİN ETKİSİ

Ailelerin okul ve sınav döneminde çocukları ile ilgili yanıldıkları şey ‘sınavdan yüksek puan alırsa hayatı kurtulur’ düşüncesi gibi, çocuğun başarı durumunu genellemek. Ancak okul başarısı bir hayat başarısı değildir. Bu dönem de aileler gençlerin tercih sürecine dâhil olmak, destek olmaktan çok direkt kendilerinin hayalindeki meslekleri tercih ettirmeleri sebep olmaktadır. Bu yaklaşım sonucunda çocuğun kişisel özelliklerini, ilgi alanlarını, yatkınlıklarını en önemlisi de isteklerini görmezden gelinmesi en büyük etkendir. Bu yaklaşım nedeni ile birçok öğrenci kendi seçmediği meslekleri okuyarak sonucunda maalesef başarısızlık getireceklerdir.

TERCİH DÖNEMİNDEKİ ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

Gençler için oldukça stresli olan üniversite tercih dönemini sorunsuz ve stressiz atlatmak için ailelere büyük görevler düşmektedir.

-Yanında olduğunuzu hissettirin!

Yaptığı seçimde arkasında olduğunuzu bilmesi, yanlış bir tercih de olsa yanında olduğunuzu görmesi çocuğunuzu hem daha rahat hem de özgüvenli kılacaktır.

-Çocuğunuzun da Kaygılandığını Unutmayın!

Burada asıl kaygılanan çocuğunuz çünkü o geleceğini emin olun ki düşünüyor. Ve sizlerden anlayış bekliyor.

-Beraber tercih yapın, düşüncelerine saygı duyun!

O dönemde sizin fikrinizi almak, düşüncelerinizi öğrenmek isteyecektir ancak direkt fikrinizi söylemeden önce onun hayalleri ve istekleri üzerine konuşun.

Öğrencilerin kendilerini garantiye almak için düşünmediği tercih haklarını doldurmak için yazmayın. Kendilerini garantiye almak için başarı sırası geride olan, kazansa bile kayıt olmak istemediği bir bölüme tercih listesinde yer vermesine izin vermeyin.

Okulları ve özel koşulları iyi inceleyin.

Unutmayın ki; Başarı sadece okul başarısı ya da herhangi bir üniversiteye yerleşmek değildir. Başarı  genel bir durumdur. Bu sebep ile yerleşemeyen öğrenciler kendilerini asla başarısız olarak görmemeli hedeflerine ulaşmak için tekrar denemelidirler.

Günün sözü;

EĞİTİM, kültür ve bilgi aydınlığına açılan en geniş penceredir.

M.Kemal ATATÜRK

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu