12 Haziran 1984’te kurulan Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, bugün 36. yaşını kutluyor.
Derneğimiz, tüm Türkiye’de örgütlü yapısı, her bir üyesinin çabası ve desteği ile sivil toplum örgütleri arasında ulusal ve uluslararası alanda saygın bir noktada yer alıyor.
36 yıldır önceliğine foto muhabirlerinin ve gazetecilerin mesleki hakları ve kazanımları için mücadeleyi alan Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, bugün hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleri, katkı sunduğu ulusal ve uluslararası çalışmalar, organizasyonlar, etkinlikler, tarihe miras bıraktığı basılı yayınlar, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı kentlerine ulaşan sergileri, 35 yıldır aralıksız olarak düzenlediği Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması ve uluslararası ortaklıkları ile basın meslek örgütleri arasında ülkemizin en etkin derneklerindendir.
Her yıl dünya basınına yön veren isimleri Türkiye’de ağırlıyoruz. Dünya başkentlerine taşıdığımız sergilerimizle, farklı kentlerde yaptığımız jüri toplantılarımızla ülke tanıtımına katkı sunuyoruz.
Her yıl onlarca üniversiteye sergilerimizle birlikte mesleğin ustalarını taşıyor gençlerle buluşturuyoruz. Yılın Basın Fotoğrafları Yarışmaları’nda her yıl bir konuyu odağımıza alıp farkındalık yaratıyoruz. Geçtiğimiz yıl ‘mültecilik’ odağımızdayken, bu yıl ‘çevre’ fotoğrafları yarışmamızda önceliğimiz oldu.
Lise ve üniversite gençliğini Ara Güler Özendirme Yarışması ile fotoğraf alanında desteklerken ilk okuldan üniversiteye farklı sosyal sorumluluk projeleri ile gençlerimize karşılıksız fotoğraf eğitimleri veriyoruz.
32 yıldır yayınlanan Yılın Basın Fotoğrafları katalogları ile Türkiye tarihinin görsel belleğini kalıcı hale getiriyoruz. ‘Foto Muhabiri’ dergisi ile gazetecilerin sesini her alanda duyuruyoruz. Bunların yanı sıra, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 36 yıllık genç hayatına, günlük hayattan spora, tarihe damga vuran olaylardan demokrasi tarihine farklı alanlarda onlarca basılı yayına imza atmıştır.
Uluslararası alanda meslek örgütleri ile imzalayarak yürüttüğü dostluk ve işbirliği protokolleri ile dostluk köprüleri kurmuştur.
Kısacası Türkiye Foto Muhabirleri Deneği çalışmaları ile isminin başındaki “Türkiye” ifadesi ve sahip olduğu “Kamu Yararına Çalışan Dernekler Statüsü” ifadesinin hakkını vermektedir.
Nice 36 yıllara….
Sendikasız çalışma, azalan istihdamın getirdiği iş güvencesi gibi birçok sorunu var mesleğimizin, ama 36. kuruluş yıl dönümümüzde kolaylıkla çözüme kavuşabilecek iki büyük sorunumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.
YIPRANMA HAKKIMIZI İSTİYORUZ…
100. yılını kutlayan Meclisimize de bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Geçtiğimiz aylarda Anayasa Mahkemesi (AYM), basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanlara yıpranma payını sarı basın kartı sahibi olma şartına bağlayan düzenlemeyi iptal etti. Resmi Gazetede yayımlanan karar 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Gazetecilerin yıpranma haklarının tekrar geri verilebilmesi için Anayasa Mahkemesinin uyarıları doğrultusunda Meclis’ten yeni düzenleme çıkarması gerekiyor. Eğer yasal düzenleme gerçekleşmezse; savaşta, depremde, selde, afette, kazada, 15 Temmuz’da, COVID-19 salgınında her türlü riski alıp canlarını hiçe sayarak görev yapan gazeteciler yıpranma hakkını kaybedecek.
Yapılması gereken yalnızca Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği yasadaki “basın kartı sahibi olma koşulu” yerine, “212 sayılı Kanunla değiştirilen 5953 sayılı Kanuna tâbi olarak çalışan sigortalı” ifadesinin getirilmesi…
FOTOĞRAF MAKİNELERİNDEKİ ÖTV’NİN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ
Maliye Bakanlığı’nın 5766 no’lu kararı ile Temmuz 2008 tarihinden itibaren fotoğraf makineleri ithalatında 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’ne fon sağlamak üzere %20 oranında ÖTV uygulaması başlamıştır. 2008 yılından bu yana yüzde 20 gibi yüksek oranda uygulanan ÖTV’ye yüzde 18 KDV eklenmektedir.
Devletimiz birçok alanda açıklanan reform paketleriyle desteklerle Kobi’den büyük işletmelere ekonomiye güç verenlere omuz vermiştir. Açıklanan reform paketlerinde pek çok sektörün gelişmesine sebep olmuştur.
Bizlerde fotoğraf makinelerimizdeki yüzde 20 ÖTV’nin kaldırılmasını istiyoruz. En azından profesyonel kullanımlarda gazeteciler ve mesleği fotoğrafçılık olanlara ÖTV muafiyeti getirilmesini bekliyoruz.
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği