Bu Proje Eğitimi Şahlandırır
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr Mehmet Turan tarafından yürütülen “Organik Okul” projesinin Ar-Ge çalışmaları kapsamında Organik Okul müfredat programı oluşturuldu.
Türkiye’nin İlk Organik Okul müfredat programını geliştiren Prof. Dr. Turan, müfredat programını MKÜ BAP Koordinatörlüğünün desteklediği proje ile geliştirdi. Müfredat programı doğrultusunda hazırlanan 5 kitapta temel eğitim düzeyindeki 12 farklı dersi kapsayan 1165 ders planı yer alıyor.
Geliştirilen müfredat programı, okul öncesi ve ilkokul düzeyindeki tüm kademeleri ve tüm dersleri kapsıyor.
8 SENEDİR ÇALIŞIYOR
Prof. Dr. Turan, Organik Okul modeli üzerinde sekiz yıldır çalıştığını belirterek projenin detaylarını gazetemiz ile paylaştı. Prof. Dr. Turan:” Organik okul modelini 2012 yılından itibaren geliştirmekteyim. Bu projenin esinlenme kaynağı, son yıllarda günümüzde dijital bağımlılık ve obezite ciddi anlamda sorun yaratmakta. Örnek olarak; bir çocuğa hadi oyun oynayalım dediğimizde maalesef dijital ve sanal oyunlar akla geliyor. Pubg, pokemon vs. benzeri oyunlar oynanmak isteniyor. Halbuki bu çocuklarının geleneksel çocuk oyunları dediğimiz, doğal ve organik oyunları olması gerekiyor. Yine bir çocuğa, tanıdığı-bildiği- gördüğü hayvanları ve özellikle dokunduğu hayvanlar konusunu konuştuğumuzda, bir elin parmaklarını geçmeyecek düzeyde sayı az oluyor. Çocuk karıncadan korkuyor, dokunduğu bir hayvanın sinek olduğunu ifade ediyor. Dolayısıyla çocuklarımızın doğal, organik ve fıtrata uygun bir şekilde tam yetişmediğini ifade edebiliyoruz.” diye belirtti.
Teknolojinin gelişen dünyada hepimiz için çok önemli olduğunu belirten Turan, teknolojinin artıları olduğu gibi eksilerinin de olduğunu ifade etti.
DİJİTAL BAĞIMLILIĞI AZALTMA
Sosyal yaşam da teknoloji kaynaklı bazı problemlerin olduğunu belirten Turan:” Organik eğitime dayalı olarak organik okul müfredatı geliştirmeye çalıştım. Bu çalışmada günümüzdeki Kovid-19’la ilgili bölümler de yer aldı. Eğitimde özellikle pandemi sürecinde yaşanan problemleri minimize etme, dijital bağımlılığı minimize etme, obezitenin çocuklar seviyesinde düşmesi ve yaygınlaşmasını azaltmak için hazırlamış olduğumuz organik okul müfredatlarını, eğitim öğretim sürecinde maske, mesafe ve temizlik kurallarını öğretici ve öğretim sürecine yansıtıcı bir şekilde müfredata koyduk.” ifadelerine yer verdi.
HER EV BİR OKUL
Şu anda eğitim öğretimin online olarak devam ettiğini belirten Turan: “Her evin ve ev ortamının bir organik eğitim materyali olacak şekilde dizayn edilmesi önemlidir. Çocuklar ilkokulda bir harfi öğrenirken, evin içindeki pirinç tanelerinden, evin içindeki canlı veya bitkilerden, evdeki obje ve nesnelerden faydalanarak her türlü öğretim materyalleri, geometrik şekiller ve levhalardan faydalanabilir. Pandemi sürecinde de salt ekran bağımlılığı, dijital bağımlılığa dayalı olarak bir öğretimden ziyade her ailenin öğrenciye karşı bir sorumluluğu olduğu inancındayız.” ifadelerini kullandı.
DOĞAL VE VERİMLİ EĞİTİM
Organik Okul modelinin detaylarını paylaşan Prof. Dr. Turan: “Yaparak yaşayarak öğrenme yaklaşımını temel alarak çocukların problemleri çözme, eleştirel düşünme, iletişim, işbirliği ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesini önceleyen bir okul modelidir. Bu model aracılığıyla eğitim öğretim faaliyetlerinin, doğal sağlıklı ve insan fıtratına uygun bir ortamda etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi hedeflenmektedir. Modelde toplam 10 fiziksel bölüm bulunmaktadır. Organik eğitim alanı, mini hayvanat bahçesi, suda yaşam merkezi, organik tarım alanı, organik oyun alanı, organik meyve bahçesi, organik sanat alanı, organik beslenme alanı, amfi tiyatro alanı ve gözlem-inceleme alanlarıdır. Oluşturulan müfredat programı, organik okul modeli çerçevesinde MEB öğretim programları temel alınarak hazırlandı. Çalışmada yer alan etkinlik planları ve kullanılacak materyaller öğrencilerin gözlem ve deney yapma becerilerini geliştirecek şekilde tasarlandı.” şeklinde konuştu.
HER ŞEY ORGANİK
Öğrenci organik okulda birçok etkinlik yapabileceğini söyleyen Turan:” Öğrenci bu okulda yeri geldiğinde koyundan, inekten süt sağacak, kaynatıp içecek. Tavuk çiftliğinde yumurta toplayarak matematik becerisi kazanacak. Arı yetiştirme ve bal üretimini gözlemleyecek. Kendi ektiği sebze meyveleri toplayıp, arkadaşlari ile birlikte yemek yapacak. Buğdaydan ekmek yapmayı aşamalı şekilde görecek. Güneş saatiyle saati, orman ortamında yönleri bulmayı ve hayat bilgisi becerileri kazandıracağız. Organik oyun alanında geleneksel çocuk oyunlarını öğrenecek. Her ile özgü örneğin Hatay’a özgü geleneksel ve kültürel oyunları da bu oyun merkezinde tanıyabilecek.” cümlelerini kullandı.
YERLİ VE MİLLİ EĞİTİM
Hormonlu bilgi kapsüllerine değil, yerli ve milli yol haritasına ihtiyacımız olduğunu belirten Prof. Dr. Turan: “Yetiştireceğimiz nesiller birrer ağaç ise, müfredat programlarımız o ağaçların tohumlarıdır. Bizim tohumlarımız hormonlu Bilgi kapsülleri olmamalı, fıtrata muvafık yerli ve milli tohumlarımız olmalı ki başka ağaçların gölgesinde olmayan meyve ağaçlarımız yeşerebilsin ve yetişebilsin. Bu projenin özellikle yeni nesillere katkı sunmasını diliyorum.” ifadelerine yer verdi.
Projeyi, MKÜ Bilimsel araştırma ve geliştirme merkezinin koordinesiyle hazırladığını belirten Prof. Dr Turan, basılan proje kitaplarını ve ders planlarını MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığına, Cumhurbaşkanlığı Eğitim Politikaları Geliştirme Başkanlığına, yüksek öğretim kurumlarına ve üniversitelere göndereceklerini ve kamu veya özel sektör bazlı desteklerle projenin hayata geçirilebileceğini aktardı. Turan, Hatay’da ise proje kapsamında Türkiye’nin ilk organik okulu da kurulabileceğini belirterek cümlelerini tamamladı.