Tarım ve Orman Bakanlığımız koordinatörlüğünde Hatay Tarım Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve yürütülen “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında Yayladağı’nda 8 üreticiye 100’er kilogramlık safran soğanı Hatay Tarım Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu’nun katılımı ile dağıtıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen doğal ve biyolojik kaynakların korunması ve geliştirilmesi, kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla yürütülen Itri ve Tıbbi Bitkiler ve Boya Bitkilerini Geliştirme Projesi’nin 2015 yılından beri Hatay’da başarı ile uygulandığını belirten Hatay Tarım Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, “ İlimizde 25 adet üretici ile 27,5 dekar alanda başta safran olmak üzere lavanta, adaçayı, melissa ve şeker otu demonstrasyon çalışmaları kümeleşme esasına uygun olarak yürütülmüştür. İlimizde 2020 yılı içerisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Geliştirme Projesi çerçevesinde 2 adet proje yürütülmüştür. Bu kapsamda 4 dekar alanda 8 üretici ile Yayladağı ilçesi genelinde kümelenme mantığı çerçevesinde 4 dekarlık safran projesi başarı ile uygulanmıştır.
2021 yılında dikilen safranlarımızın bu yıl ikinci hasadı kasım ayında yapılacak olup başarılı bir yıl olması beklenmektedir. İlimizde yaklaşık 40 dekar safran üretimi yapılmaktadır. Bugün itibariyle 500 metrekarelik alanlarda 8 üreticimize kişi başı 100 kg safran soğanı dağıtımı gerçekleştirildi. Dikimlerin tamamlanmasından yaklaşık 1 ay sonra ilk safran hasadı yapılacaktır. İlimizde belirli bir ekim alanına ulaştığımız için bu yıldan itibaren artık İl Müdürlüğümüz tarafından safran soğanı dağıtımı yapılmayacak olup üreticilerimizin üretmiş oldukları safran soğanları ile piyasanın ihtiyacı karşılanacaktır” dedi.
ÇİFTÇİLER, HASAT VE TİCARET HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ
Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tarım Bakanlığı Tibbi Aromatik Bitkiler Kümelenme Projesi kapsamında Safran bitkisi, yetiştiriciliği ve yabancı ot mücadelesi ile Safran Soğanı Dağıtımı toplantısı gerçekleşti. Kültür Merkezi ve Millet Kütüphane’mizde düzenlenen toplantıda çiftçilerimize, ilgili Safran bitkisinin coğrafya uygunluğunun yanı sıra ekim, hasat ve ticaret hakkında bilgilendirmeleri yapıldı” ifadelerine yer verdi.