TÜİK, 2016-2021 yılları arasını kapsayan son 5 yıl da yaygın gazetelerin tirajında yüzde 45’ten fazla düşüş olduğunu raporladı. Gazete ve dergilerin yayın bölümünde çalışanların sayısı ise son 10 yılda yüzde 51 azaldı.
Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte kâğıt baskının neredeyse sıfırlanma noktasına geldiğini dile getiren sektör temsilcileri yazılı basında son dönemin yaşandığını söylediler.
Yerel basında ise durumun daha da kritik olduğunu ileri süren sektör bileşenleri, “Yerel basının durumu çok daha kötü. Halen abone usulü ayakta durmaya çalışan yerel basın yaygın medyaya göre çok daha zor durumda” dediler.
TÜİK verilerini doğrulayan bir diğer açıklama ise Şehla Helvacı’dan geldi. Gazete Dağıtım Bölge Bayi temsilcisi Şehla Helvacı son 8 yıl içinde gazete satışlarında ciddi düşüş yaşandığını aktardı.
Gazeteler satılamadığı için bayilerden gelen geri iade sayısının çok yükseldiğini söyleyen Helvacı, sosyal medyanın yaygınlaşmasında bunun büyük payının olduğuna vurgu yaptı.
5 yıl önce bu sektöre girdiğini aktaran 3D işetme sahibi Helvacı, “Yaklaşık 10 yıl önce gazete tirajları çok iyiydi. Fakat Gazete tirajları şu anda çok düştü. Bu düşüşün birinci nedeni okuma kültürünü kaybetmiş olmamız, ikincisi ise elbette sosyal medyanın hayatımızda büyük rol alması oldu. ‘İnsanlar gazete alacağıma evimin temel ihtiyacını karşılarım’ diyerek aynı habere telefonlardan da ulaşabildiklerini vurguluyorlar” dedi.
Sözlerine devam eden Helvacı, “Meraklı gözlerle gazeteleri okumak isteyen insanlar kalmadı. Bu durum en çok yerel gazeteleri etkiledi. Ulusal gazeteler de azda olsa yine satış yapılabiliyor. Alıcısı oluyor. Fakat yerel gazeteler dijitalleşme ile gelirini sadece yapabilir ise abonelerden topluyor. Çok sayıda gazete bu sorunla baş çıkaramadığı için de baskıdan vazgeçiyor. Sadece sosyal medyadan yayımlama kararı alıyor” dedi.